Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polędwiczkę płuczemy pod zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kotleciki grubości 1,5 cm, rozklepujemy w dłoni, układamy na desce i obustronnie doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy olejem zmieszanym z kilkunastoma kroplami cytryny.
Kotleciki układamy do miseczki i wstawiamy do lodówki.
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w ósemki, doprawiamy solą ziołową i skrapiamy w misce łyżką oleju, a następnie wykładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy obustronnie na średnim ogniu.
Buraka po obraniu kroimy w plastry i smażymy na małym ogniu w łyżce oleju zmieszanego z łyżeczką cukru pudru, kandyzując plastry.
Gdy ziemniaki są na wpół miękkie to wyjmujemy polędwiczki i na rozgrzanej patelni smażymy obustronnie na złoty kolor.
Przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu sos borowikowy wykwintny z serii WINIARY sosy pomysłowe.
Liść sałaty lodowej płuczemy pod zimną wodą, osuszamy, dzielimy na pół i układamy na talerzach, na liściu układamy trzy usmażone kotleciki z polędwiczki, które polewamy przygotowanym sosem borowikowym, dodajemy usmażone ziemniaki w ziołach i kandyzowane buraczki.
To mój autorski przepis ulubiony przez domowników i gości. Polecam i życzę smacznego.