Milena
Paweł
I 80 złotych poszło się gwizdać.
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.
Pełnowartościowe i zróżnicowane dania to podstawa zbilansowanego menu.
MyMenu IQ TM ocenia Twoje posiłki uwzględniając ich wartości odżywcze i energetyczne w odniesieniu do dziennego spożycia 2000 kcal lub zaleceń rekomendowanych dla przeciętnej osoby dorosłej.
MyMenu IQ TM ułatwi Ci stworzenie menu zbilansowanego w skali od 0 do 100 – ze szczególnym uwzględnieniem dania głównego.
Ciesz się swoimi posiłkami!
MyMenu IQ TM pomoże Ci zbilansować Twoje posiłki pod względem odżywczym w skali od 0 do 100 – z największym naciskiem na danie główne.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to zachwycająca propozycja dla wielbicieli potraw mięsnych. Zobacz, jak przygotować mięso z polędwicy wieprzowej, aby rozpływało się w ustach i zachowało przy tym swój zachwycający aromat. Dla podkreślenia smaku polędwiczek przyrządź je na bazie Bulionu wołowego WINIARY. Od takiej gamy smaków zdecydowanie trudno się oderwać!
Polędwica wieprzowa to jedna z najpopularniejszych części mięsa wieprzowego. Nic w tym dziwnego! Jest pyszna i nie zawiera dużej ilości tłuszczu. Można przygotowywać i podawać ją na wiele sposobów. Sprawdź nasze przepisy! Przygotowanie polędwiczki wieprzowej w sosie jest naprawdę proste i zajmie tylko pół godziny! Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie własnym?
Aby polędwiczka wieprzowa była soczysta i rozpływała się w ustach, należy ją odpowiednio przyrządzić. Najpierw trzeba ją podsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zapewni jej to piękny kolor i wydobędzie naturalny aromat mięsa. Duszenie jej następnie w bulionie wołowym sprawi, że mięso będzie miękkie i delikatne, a jego smak dodatkowo podkreślony. Przyrządzony na tej samej patelni sos ma piękny, głęboki kolor, a dzięki dodatkowi śmietany jest niezwykle aksamitny. Można dodawać do niego ulubione zioła, czy na przykład podsmażone grzyby, aby urozmaicić danie.
Polędwica doskonale komponuje z różnymi sosami, np. serowo-pieczarkowym. Polędwiczki wieprzowe na obiad możesz też podać w sosie własnym, z ulubionymi dodatkami, na przykład pieczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną. Świetnie smakują w towarzystwie świeżych surówek, ale też pieczonych warzyw. Doskonale sprawdzą się nie tylko na codzienny obiad! Odpowiednio podane zrobią wrażenie niczym potrawa z najlepszej restauracji! Sprawdź nasz przepis i zaskocz swoich bliskich wyśmienitym posiłkiem!
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Polędwiczki kroję na małe kawałki, solę, pieprzę, posypuję przyprawą do wieprzowiny.
Smażę kilka minut na mocnym ogniu. Gdy zrumienią się ładnie, podlewam ciepłą wodą, dodaję 2 łyżki bulionu wołowego w słoiku WINIARY i duszę do miękkości.
Na oddzielnej patelni smażę cebulę, podsmażoną dodaję do mięsa.
Gdy polędwiczki już są miękkie, dodaję 2 łyżki śmietany rozmieszane z łyżeczką mąki i przyrządzam sos.
Podaję z kaszą i kapustką zasmażaną.
Grazyna