Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Polędwiczki z indyka na ostro to przepis na smakowity obiad drobiem w roli głównej. Mięso z indyka jest soczyste, chude i zdrowsze niż częściej używany kurczak. Jest też łatwo dostępną alternatywą, więc każdy może bez problemu przygotować to proste danie. Przepis na polędwiczki z indyka na ostro nie jest trudny, więc z przygotowaniem potrawy poradzą sobie nawet początkujący adepci sztuki kulinarnej, a efekt wart jest wszelkich starań.
Aby przygotować polędwiczki z indyka na ostro, zacznij od pokrojenia mięsa na cienkie plastry. Następnie zmieszaj w misce mleko ze sproszkowaną słodką i ostrą papryką, przyprawą wpłynie Maggi, Ziarenkami Smaku WINIARY i pieprzem. Włóż do środka polędwiczki i odstaw na pół godziny.
W osobnym pojemniku wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Obtocz polędwiczki tak przygotowaną panierką, po czym wyłóż je na rozgrzany olej i smaż po mniej więcej 2 minuty z każdej strony. Następnie ułóż je na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Polędwiczki z indyka na ostro serwuj na ciepło, z frytkami lub innym wybranym przez siebie dodatkiem oraz w towarzystwie sałaty albo surówki. Możesz kontrolować to, jak bardzo pikantne będą polędwiczki, poprzez dodanie do mleka większej lub mniejszej ilości ostrej papryki oraz pieprzu.
Polędwiczki kroimy na cienki płaty. Do miseczki wlewamy mleko, dodajemy paprykę słodką i ostrą, maggi, Ziarenka Smaku WINIARY i pieprz - roztrzepujemy. Polędwiczki moczymy w mleku przez około 30 minut.
Do pojemnika z zamknięciem przesypujemy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia - mieszamy,
Następnie polędwiczki przekładamy do mąki, zamykamy pojemnik i potrząsamy by mięso dokładnie się opanierowało.
Polędwiczki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy po około 2 minuty z każdej strony.
Wyciągamy polędwiczki z tłuszczu, przekładamy polędwiczki na blachę do piekarnika i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut
Podajemy na ciepło.