Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zagotuj bulion w garnku i wsyp kaszę kukurydzianą (jedna kostka bulionowa rozpuszczona w 500 ml wody)
Cały czas mieszając na wolnym ogniu, doprowadź do stanu, aż polenta będzie gęsta jak owsianka (ok. 30 minut). Sprawdź, czy kasza jest miękka – jeśli nie, dodaj trochę wody i gotuj jeszcze trochę mieszając.
Wmieszaj do polenty masło, parmezan, sól i pieprz.
Posmaruj masłem naczynie do zapiekania (takiej wielkości, aby polenta tworzyła w nim ok. 1-2 centymetrową warstwę) i wylej na nie polentę.
Schłodź w lodówce przez godzinę.
Gotową polentę możesz kroić nożem. Przed podaniem możesz podgrzać ją na patelni (może być grillowa), aż polenta dostanie lekko złotego koloru.
Sos przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jeżeli masz ochotę możesz dodać do niego świeże lub suszone grzyby. Polej sosem gorącą polentę.