Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przygotowując zupy z suszonych grzybów musimy pamiętać, żeby zacząć dzień wcześniej. Grzyby zalewamy gorącą, przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin - dlatego najlepiej namoczyć tak grzyby dzień wcześniej. Po namoczeniu, gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły około 30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a kiełbasę w paski. Smażymy na łyżce masła. Cebula powinna mieć lekko złoty kolor.
Usmażoną cebulę razem z kiełbasą wrzucamy do garnka z bulionem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu aż marchewka i seler będą miękkie.
Ugotowane warzywa wyjmujemy i ucieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy znowu do zupy.
Ugotowane i odcedzone grzyby suszone kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
Wlewamy zakwas do żurku i wsypujemy majeranek. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
Gotujemy jeszcze zaledwie kilka minut. Zupę zabielamy śmietanką.