Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pomidory myjemy, delikatnie nacinamy, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po chwili odcedzamy i zdejmujemy z nich skórkę.
Kroimy pomidory na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka i zagotowujemy utrzymując niezbyt dużą moc płyty, aż większość soku odparuje.
Mniej więcej po 20 minutach dodajemy do pomidorów suszoną bazylię i macierzankę.
W rondelku, na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, podduszamy, aż się zeszkli, po czym dodajemy do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość podsmażamy niecałą minutę i zestawiamy z płyty
Dodajemy cebulę z czosnkiem do garnka z pomidorami i blendujemy na gładki krem.
Podlewamy pomidory wywarem, zagotowujemy, po czym doprawiamy solą morską i cukrem dla przełamania smaku.
Zupę możemy zabielić jogurtem. Podajemy z ulubionym makaronem i posypujemy zieleninką.