Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kromki chleba tostowego pokroić w dość drobną kostkę. Czosnek obrać, a następnie bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Na patelni rozgrzać masło i lekko zeszklić czosnek. Do czosnku na patelni dodać pokrojony w kostkę chleb tostowy, po czym zrumienić go na zloty kolor, mieszając aby tostowe grzanki przypiekły się z każdej strony.
Pomidory starannie umyć i osuszyć. Następnie ściąć ich górną część z ogonkiem na ok. 1/4 wysokości. Przecięte pomidory wydrążyć, a miąższ pokroić w drobną kostkę.
Ser feta również pokroić w drobną kostkę. Dodać do niego pokrojony miąższ pomidora oraz przygotowane wcześniej grzanki. Wymieszać oraz doprawić do smaku.
Do środka każdego wydrążonego pomidora nałożyć farsz. Nafaszerowane pomidory posypać posiekanym tymiankiem. Następnie zakryć pomidory "czapeczkami" z odciętych wierzchów. Aby nie spadały, przymocować je delikatnie wykałaczkami.
Pomidory zapiekać przez około 15 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni. Podawać na ciepło.