Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Popcorn karmelowy to pyszna, słodko-słona przekąska, która idealnie sprawdzi się w czasie wieczornych seansów filmowych czy spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jej przygotowanie jest proste i szybkie – nie sprawi ono problemów nawet początkującym kucharzom. Wystarczy niecałe pół godziny i tylko kilka składników. Już teraz zobacz, jak zrobić popcorn karmelowy w swoim domu.
Popcorn karmelowy - przekąska, która zniewala smakiem
Domowy popcorn karmelowy zachwyca niezwykłym smakiem i kontrastem między chrupiącymi, słonymi ziarnami kukurydzy, a słodkim syropem karmelowym. W naszym przepisie dla urozmaicenia dodajemy jeszcze słodkie kakao i odrobinę masła, które podkreśla kremowość i sprawia, że syrop dokładnie oblepia każde ziarenko. Dla ułatwienia – wykorzystujemy tu gotowy popcorn, który możesz kupić w sklepie, ale jeśli chcesz, możesz przygotować go samodzielnie. Wystarczy, że uprażysz ziarna kukurydzy i wymieszasz je ze słodkim dodatkiem z tego przepisu. To połączenie słodyczy, słonego smaku i chrupkości czyni tę przekąskę niezwykle wciągającą, aż trudno się od niej oderwać.
Masz chęć przy najbliższej okazji zrobić tę chrupiącą przekąskę dla siebie i swoich bliskich? Zobacz, jak zrobić popcorn karmelowy. Przekonaj się, jakie to proste i smaczne!
Na patelni umieść cukier, kakao w proszku i wodę. Doprowadź do wrzenia i podgrzewaj, aż powstanie gęsty syrop. Sprawdź konsystencję syropu, umieszczając kroplę syropu w szklance zimnej wody, tak aby powstała kulka.
Umieść popcorn w pojemniku. Wlej syrop na popcorn, dobrze wymieszaj, aby wszystko dobrze się połączyło. Poczekaj, aż całość nieco ostygnie.
Natłuszczonymi masłem dłońmi nabieraj porcje jeszcze ciepłego popcornu, formuj kulki i układaj je w pucharkach lub nabijaj na duże patyczki.