Porka ziemniaczana ze skwarkami - nazwa tego dania może brzmieć dość obco i budzić przeróżne skojarzenia. Z pewnością młodsze pokolenie nie ma pojęcia, do czego porka nawiązuje i jak ona smakuje. Okazuje się jednak, że są to zwykłe ziemniaki ze skwarkami, wymieszane razem z mąką i podawane - zgodnie z tradycją - za pomocą dużej, drewnianej łyżki umoczonej w gorącym oleju. Okazuje się, że porka ze skwarkami to jedno z popularniejszych dań, które wywodzą się z kuchni staropolskiej. Danie to było przygotowywane w formie normalnego, codziennego obiadu.
Porka - przepis prosty i przyjemny w przygotowaniu
Porka - przepis to jedynie kilka kroków, które należy wykonać, by cieszyć się tym wyjątkowym i sycącym daniem. Tak naprawdę, nie potrzeba żadnych, wyszukanych umiejętności kulinarnych, by samodzielnie przygotować porkę - dla siebie i dla bliskich. Ziemniaki, mąkę, a także boczek prawdopodobnie mamy już w swoich kuchniach, a dokładnie tyle potrzeba, by przygotować to wyjątkowe danie. Całość nie powinna zająć nam zbyt wiele czasu, a smakowite ziemniaki ze skwarkami zadowolą podniebienia nawet najbardziej wymagających.
Porka ziemniaczana - przepis, który można dowolnie modyfikować
Porka ziemniaczana - przepis, to jedynie wskazówki i niezbędne składniki do przygotowania tego dania. Każdy z nas może jednak interpretować je na swój, własny sposób. Dla przykładu, jeśli zależy nam na urozmaiceniu tego dania, możemy - oprócz boczku - podsmażyć swojską kiełbasę czy tradycyjną słoninę. Dzięki tym dodatkom, porka ziemniaczana stanie się jeszcze bardziej sycąca i zachwyci każdego z mięsożerców. Możemy także dodać do niej odrobiny papryczki chili lub pieprzu syczuańskiego, jeśli stawiamy na nieco pikantniejsze klimaty.
Ziemniaki ze skwarkami - z czym je podawać?
Zgodnie z tradycją, ziemniaki ze skwarkami stanowiły kompletne danie, serwowane najczęściej w formie obiadu lub kolacji. Niemniej jednak obecnie możemy serwować porkę ziemniaczana z różnymi, innymi dodatkami. Bardzo często sprawdza się ona świetnie do jajka sadzonego lub nawet innych dań mięsnych. Można ją także wykorzystać jako dodatek do staropolskiego żurku, by jeszcze bardziej wzbogacić jego smak i uczynić go bardziej sycącym. Ziemniaki ze skwarkami pod tym względem nas nie ograniczają!
Miron