Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kwaśnica – nawet postna – to jeden z całej masy pysznych przepisów polskiej kuchni regionalnej. Sprawdź też inne tradycyjne polskie zupy!
Kapustę delikatnie przepłukać, poszatkować.
Marchewki i pietruszki obrać i utrzeć na tarce.
Cebule i czosnek obrać i posiekać.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać poszatkowaną kapustę i utarte marchewki i pietruszki. Zalać wodą – ok. 3 cm powyżej wszystkich składników. Dodać suszone grzyby, liście laurowe i ziele angielskie.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ugotować na półmiękko. Dodać do gotującej się kwaśnicy, kiedy kapusta oraz pozostałe składniki będą już miękkie.
Całość przyprawić majerankiem, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.