Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pound cake to jedno z najłatwiejszych ciast. Z jego przygotowaniem poradzą sobie początkujący miłośnicy pieczenia, a nawet dzieci. Nie dość, że samo uformowanie ciasta nie stanowi trudności, to jeszcze łatwo zapamiętać wszystkie potrzebne składniki. Co to za wypiek i skąd pochodzi? Czas odkryć sekret pound cake!
Pound cake - co to za ciasto?
Tradycyjny pound cake pod względem konsystencji, koloru i smaku przypomina dobrze znaną babkę piaskową. Skąd wzięła się jego nazwa? Jest ściśle związana z przepisem, a właściwie proporcjami w jakich trzeba wymieszać składniki. W pierwotnej wersji tego ciasta, które pochodzi z Wielkiej Brytanii, mąkę, masło, jaja i cukier mieszało się w równych proporcjach. Żeby łatwiej było zapamiętać, wszystkiego brało się 1 funt (po angielsku (one pound).
Ciasto samo w sobie może stanowić deser czy dodatek do kawy i herbaty. Można także użyć pound cake w roli półproduktu do przygotowania bardziej wyrafinowanych słodkości. Popularną praktyką jest na przykład zastosowanie pound cake zamiast biszkoptu w tortach i piętrowych, przekładanych ciastach. Świetnie komponuje się z kremem, czekoladą i świeżymi owocami.
Z Anglii ciasto zawędrowało przez ocean aż do Ameryki. Dzięki temu jest jadane także w USA podczas różnych spotkań i pikników - na przykład z okazji święta 4 lipca, które jest bardzo hucznie obchodzone.
Pound cake - brytyjska babka piaskowa
Nie jest to typowo polski przepis, co może stanowić dużą zaletę. Jeśli przejadły Ci się już serniki, makowce czy mazurki może stanowić ciekawą alternatywę, szczególnie jeśli lubisz urozmaicenie i kulinarne eksperymenty. Jeśli udało Ci się przypadkiem znaleźć ten przepis, być może spodoba Ci się tak bardzo, że będziesz kreatywnie go rozwijać, wprowadzając różne modyfikacje. Do podstawowej wersji śmiało można dodać na przykład rodzynki, kakao, skórkę pomarańczową, sok z cytryny lub inny ulubiony produkt. Ta elastyczność czyni z pound cake idealny deser. Jeśli preferujesz słodkie ciasta, pound cake możesz np polukrować, ozdobić cukrem pudrem albo inną posypką.
Ta brytyjska babka piaskowa składa się wyłącznie ze składników, które są łatwo dostępne. Sprawdzi się wśród dzieci i dorosłych. Może stanowić przysmak dla każdego, naturalnie z wyłączeniem osób, które nie mogą spożywać jajek i cukru ze względu na alergie czy choroby.
O czym pamiętać zanim zaczniesz?
Jak wspomnieliśmy we wstępie, prawidłowe proporcje składników wywodzą się z brytyjskiego systemu wag, gdzie funt to 0,45 kg. Ma to jednak niewielkie znaczenie, ponieważ można zmodyfikować ilość. Liczy się tylko to, żeby jaj, cukru, mąki i masła było dokładnie tyle samo.
Ważne jest natomiast, żeby wyjąć składniki z lodówki odpowiednio wcześniej, a nie tuż przed przygotowaniem. Jeśli zdążą się ogrzać, to ciasto łatwiej będzie wymieszać i będzie ono smaczniejsze po upieczeniu.
Do miski przełóż masło. Dodaj cukier, a następnie utrzyj dokładnie przy pomocy miksera aż masło stanie się puszyste. Dodaj po jednym jajku, cały czas miksując. Kiedy masa zrobi się jednorodna, dodaj kolejne. Na końcu dodaj mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piecz ok. 40 min.