Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Śliwki dokładnie umyć. Usunąć pestki. Pokroić w ćwiartki.
Tak przygotowane owoce umieścić w garnku i zasypać cukrem. W zależności od tego, jak słodkie są śliwki, dodać więcej lub mniej cukru.
Smażyć na małym ogniu.
Kiedy śliwki zaczną puszczać sok, dodać cynamon i kardamon. Smażyć jeszcze przez ok. 2 godziny od czasu do czasu mieszając.
Kiedy powidła zrobią się ciemne i zgęstnieją, dodać połamaną w kostki czekoladę.
Jeśli mamy ochotę na śliwki w alkoholu opcjonalnie dodać kilka łyżek rumu.
Całość zagotować i przełożyć do słoiczków, owocowe konfitury zapasteryzować.