Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.
Pora umyć, obrać, pokroić w plasterki.
Ziemniaki obrać, wypłukać, pokroić w kostkę.
Na dnie garnka rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i pora, krótko zeszklić.
Następnie dorzucić pokrojone ziemniaki, doprawić kurkumą i gałką muszkatołową. Całość delikatnie podsmażyć i zalać wodą, aby pokryła poziom warzyw.
Warzywa gotować na wolnym ogniu, kiedy zmiękną, dolać mleko i dodać serek topiony. Doprawić obficie solą i pieprzem.
Przy użyciu blendera ręcznego delikatnie zmiksować zupę, pozostawiając w niej kawałki warzyw.
Zupę podawać z posiekaną cebulką dymką.