Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciecierzycę zalewam litrem wody, odstawiam na 10-12 godzin.
Po tym czasie płuczę nasiona, przekładam do garnka, zalewam 1,5 l wody i gotuję około 1,5 godziny, aż ciecierzyca będzie miękka (od czasu do czasu sprawdzam, czy nie trzeba dolać wody).
Na oleju przesmażam drobno posiekaną cebulę i por pokrojony w półtalarki (cebula ma się zeszklić, nie zrumienić), dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, smażę pół minuty, dodaję pomidory i duszę około 5 minut.
Dodaję pomidory do garnka z ciecierzycą, zagotowuję i gotuję 5 minut. W tym czasie gotuję osobno garść makaronu w osolonej wodzie.
Odlewam 2 chochelki zupy do mniejszego garnka, blenduję na gładką masę, dodaję śmietanę, mieszam i przelewam z powrotem do zupy.
Zupę przelewam do miseczek, dodaję makaron i świeży tymianek.