Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Własnoręcznie zebrane (lub wybrane na targu) nieduże, jędrne prawdziwki znakomicie nadają się do marynowania. Prawdziwki marynowane, będą miały wyjątkowy smak, gdy do zalewy dodamy – prócz tradycyjnej kompozycji gorczycy, pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego i cebuli – także marchewkę oraz przyprawę Ziarenka Smaku WINIARY. Prawdziwki marynowane pysznie smakują jako dodatek do wędlin, pasztetów i pieczonych mięs na zimno, do sałatek, tatara oraz domowego sosu tatarskiego.
Grzyby dokładnie oczyść, odkrój kapelusze, a ogonki pokrój na mniejsze kawałki i umyj.
Zagotuj 2l wody z przyprawą Ziarenka Smaku WINIARY, wrzuć grzyby i gotuj 10-15 minut. Odsącz. Przygotuj marynatę.
Zagotuj 4 szkl wody z octem, solą, cukrem i przyprawami. Ostudź i przecedź przez sito.
Obierz cebulę i marchewkę, pokrój w plastry.
Do marynaty dodaj grzyby i warzywa, pozostaw na 2-3 godziny, a następnie przełóż całość do uprzednio wyparzonych słoiczków. Zakręć wieczkami i pasteryzuj przez 10 minut.