Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W naszym kraju nie brakuje miłośników pysznych i aromatycznych zup. Jeśli chcesz urozmaicić obiady i nie masz czasu na długie gotowanie, postaw na barszcz ukraiński. Jest to zupa doskonale znana przez każdego, kto docenia unikalne i wyjątkowe smaki. Przepis na barszcz ukraiński z fasolą nie jest skomplikowany, dlatego nawet początkujący kucharz sobie z tym poradzi. Już teraz sprawdź, jak przygotować tę pyszną zupę!
Zupa barszcz ukraiński
Czym cechuje się zupa barszcz ukraiński? Musisz wiedzieć, że na tradycyjny barszcz tego typu nie ma jednego przepisu. Możliwości jest bardzo dużo, dlatego każdy znajdzie wybierze to, co najbardziej lubi. Przygotowanie może być zależne od tradycji w danym regionie lub preferencji gospodyni domowej. Faktem jest, że barszcz ukraiński to zupa uwielbiana i często goszcząca w polskich domach. Jest ona gotowana zazwyczaj na wieprzowych żeberkach lub na drobiu różnego rodzaju. Można do barszczu dodać kaszę, ziemniaki, czy nawet kluski gryczane, pszenne lub bułeczki przygotowane na parze. To pyszne danie zachwyci wszystkich domowników!
Przepis na barszcz ukraińską z fasolą wskazuje, że zupę przygotowuje się na bulionie z kaczki lub gęsi. Taka zupa powinna być pożywna i tłusta, dlatego możesz dodatkowo dodać do niej słoninę, z której przygotujesz skwarki i oprószysz nimi zupę. Pamiętaj o tym, że barszcz ukraiński z fasolą bazuje głównie na burakach, pomidorach (lub przecierze pomidorowym) oraz kapuście. Często pojawiają się tutaj dodatki typu papryka i ziemniaki. Poza tym zupę możesz zabielić z użyciem śmietany. Jak widzisz, każda pani domu ma możliwość przygotowania tego, co najbardziej lubią domownicy.
Barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą
Warto zauważyć, że barszcz ukraiński z ziemniakami i fasolą to danie niezwykle smaczne i aromatyczne. Każdy smakosz docenia łatwość i szybkość przygotowania zupy. Ponadto, można liczyć na uniwersalność i unikalność smaku. Warto przygotować taką zupę na wiele okazji - od zwykłego obiadu, po spotkanie w gronie rodzinnym.
Jeśli chodzi o barszcz ukraiński, przepis jest bardzo łatwy. Nic więc dziwnego, że to zupa uwielbiana nawet przez osoby, które bardzo rzadko gotują w swoim domu. Przygotowanie dania nie zajmie nam dużo czasu i jest doskonałym sposobem na duży głód. Zazwyczaj po zupy sięgamy na obiad, kolację lub podwieczorek. W zasadzie każda okazja jest dobra, aby ugotować pyszny i aromatyczny barszcz ukraiński. Przekonaj się, że stworzenie takiej zupy nie jest trudne i daje wiele satysfakcji.
Przepisy na zupy z kaczki i gęsiny lub z dodatkiem ich pysznego mięsa znajdziesz też w innych wpisach:
Zupa z żółtej brukwi z uszkami z gęsiną
Rosół z kaczki z domowym makaronem
Krupnik na gęsinie
Orientalny rosół z naleśnikami
Zupa z brukwi na gęsinie
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Porcję rosołową z kaczki myjemy, możemy zdjąć część skóry, aby bulion nie był bardzo tłusty. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 l wody, doprowadzamy do wrzenia na „wolnym ogniu”, odszumowujemy, dodajemy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera, por, ziele i liście laurowe, gotujemy 2 godziny.
W tym czasie buraki myjemy, nie obieramy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Po przestygnięciu obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kapustę drobno siekamy, gotujemy w niewielkiej ilości lekko posolonej wody. Odstawiamy.
Bulion przecedzamy. Mięso kaczki oddzielamy od kości, dodajemy do bulionu.
Do bulionu dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i nieobrane ząbki czosnku, gotujemy 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy kapustę.
W tym czasie na patelni podduszamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy sos pomidorowy i starte na tarce o grubych oczkach buraki. Podsmażamy chwilę, często mieszając. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do garnka, dodajemy przepłukaną fasolkę, zagotowujemy i od razu zdejmujemy z kuchenki.
Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Barszcz ukraiński doprawiamy szczyptą cukru i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Beata