Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Precle, znane również jako "pretzels" to tradycyjne wypieki pochodzące z Europy. Znane są głównie w Niemczech, ale z łatwością znajdziesz je też w wielu innych krajach. Upieczone precle są chrupkie z wierzchu i delikatnie miękkie w środku. Mają kształt pierścienia lub kształt zbliżony do liter U. Z wierzchu mogą być posypane różnymi ziarnami, ziołami, pestkami lub w wersji na słodko – cukrem z przyprawami. Precle często podawane są na imprezach, festynach oraz jako przekąska na stadionach. Ale nie musisz czekać na taką okazję. Już teraz zobacz nasz przepis na ciasto na precle.
Jak zrobić precle? Odkryj nasz przepis!
Przygotowanie precli może wydawać się skomplikowane, ale to tylko pozory. Trzeba spędzić nieco czasu w kuchni, ale nie potrzebujesz żadnych drogich czy trudno dostępnych składników. Najpierw z drożdży, wody, mleka w proszku, mąki, cukru, soli, jajka i masła zrób ciasto na precle. Wyrośnięte ciasto zanurz w roztworze sody oczyszczonej i wody, następnie upiecz precle, aż będą rumiane. Na samym końcu posmaruj je roztopionym masłem i obtocz w mieszance cukru i cynamonu. Jeśli chcesz, możesz zamienić cynamon na inne przyprawy korzenne albo wybrać cukier waniliowy. Gotowe precle to słodka przekąska na wieczór, małe co nieco do pracy lub na wycieczkę. Idealne, gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.
Zacznij od przygotowania ciasta. Drożdże rozgnieć, dodaj ok. 1/3 wody, ok. 1/3 mąki i trochę cukru. Wszystko bardzo dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną masę. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 40 minut do 1 godziny. Gdy ciasto będzie gotowe, dodaj suche składniki (mleko w proszku, resztę z przygotowanych 4 szklanek mąki, resztę cukru, sól), a następnie płyny (roztopione masło, jajko) i stopniowo dodawaj resztę wody. Zagniataj, aż uzyskasz elastyczne, gładkie ciasto.
Podziel ciasto na kawałki o masie ok. 60 g, rozwałkuj je bez mąki na blacie i ułóż w natłuszczonej formie do pieczenia. Włóż je do lodówki na około 20 minut pod przykryciem, aby łatwiej było je formować. Po tym czasie uformuj cienkie bułeczki o długości 45 cm i uformuj precle, przeplatając końce tak, aby powstał tradycyjny wzór środka.
W drugim naczyniu wymieszaj szklankę wody i sodę oczyszczoną. Następnie zanurz gotowe precle w tym roztworze i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar płynu. Precle ułóż na natłuszczonej blasze do pieczenia. Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 220°C do czasu, aż wyrosną i zarumienią się. Gdy będą upieczone, wyjmij je z piekarnika i wystudź.
Na koniec posmaruj precle roztopionym masłem i obtocz je w mieszance cukru i cynamonu.