Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zapiekanka z mięsem mielonym najlepiej smakuje, gdy zajadamy się nią wraz bliskimi! Każdy bowiem znajdzie w niej coś dla siebie. Miłośnicy mięsa – mięso mielone, amatorzy warzyw – soczyste pomidory, a wielbiciele makaronów – pierzynkę ze świderków. A wszystko to zalane Sosem Śmietanowym z Zielonym Pieprzem WINIARY i posypane ciągnącym się żółtym serem. Zapiekanka z mięsem mielonym zachwyca smakiem także dlatego, że dodajemy do niej świeżą bazylię. To danie idealne na weekendowe spotkania z rodziną!
Cebulę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
Zeszklij je na oleju, a następnie dodaj mięso mielone i podsmaż.
Na patelnię dodaj puszkę pomidorów i duś całość na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Dopraw solą, pieprzem i bazylią.
Makaron ugotuj na półtwardo według wskazówek na opakowaniu.
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. Nagrzej piekarnik do 180°C.
Zawartość opakowania sosu rozprowadź w rondelku w 250 ml mleka i 50 ml śmietanki.
Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, ciągle mieszając. Dopraw do smaku gałką muszkatołową.
W naczyniu żaroodpornym ułóż mięso, a następnie makaron.
Całość zalej powstałym sosem. Posyp startym żółtym serem.
Zapiekankę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekaj przez 15 minut.
Daruk