Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa z dyni nie cieszy się wielką popularnością w polskich domach, jednak wynika to głównie z faktu, że mało kto miał okazję spróbować jej w wersji odpowiednio przyprawionej. Tymczasem krem z dyni na ostro, zwłaszcza ten podany z pierożkami nadziewanymi serem, jest nie tylko pyszny, ale też sycący i rozgrzewający - idealny na ponure, chłodne dni. Jak go przygotować?
Przepis na zupę krem z dyni - jak przygotować?
Zupa krem z dyni to danie na bazie warzyw i bulionu WINIARY. Ponieważ przepis nie zawiera mięsa, świetnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej. Najtrudniejszym etapem przygotowania takiego kremu jest pokrojenie głównego składnika, czyli samej dyni. Odmiany o delikatniejszej skórce da się bez problemu obrać nożem, jednak dynię o skórce twardszej trzeba uprzednio podpiec w piekarniku. Można także użyć do przepisu dyni mrożonej, uprzednio obranej i pokrojonej w kostkę. Przepis na zupę krem z dyni uwzględnia również inne warzywa, takie jak marchew, papryka czy cebula, które przed gotowaniem krótko obsmażamy. Warto pamiętać o wzbogaceniu potrawy odpowiednią mieszanką przypraw. Krem z dyni najlepiej smakuje na ostro, dlatego do ugotowanych warzyw trzeba dosypać solidną porcję curry, ostrej papryki i pieprzu. Dla złagodzenia tych intensywnych smaków i podkreślenia aksamitnej konsystencji zupy, do garnka ze zmiksowanymi warzywami dodaje się także serek topiony. Opcjonalnie można zastąpić go serkiem mascarpone lub słodką śmietanką.
Z czym podawać krem z dyni?
Osoby, którym smakuje zupa krem z dyni, przepis przedstawiony poniżej mogą modyfikować zarówno pod kątem ilości czy rodzaju przypraw, jak i pod kątem dodatków. Prezentowana wersja kremu serwowana jest z pierożkami wypełnionymi mozzarellą i parmezanem. Jednak krem z dyni w wersji pikantnej smakuje świetnie również z wieloma innymi dodatkami. Z czym podawać krem z dyni, aby posmakował nawet najbardziej wybrednym? Kremowe zupy najlepiej komponują się z chrupiącymi dodatkami. Do kremu z dyni można dodać zatem grzanki, prażone pestki dyni lub słonecznika, a także groszek ptysiowy. Warto pamiętać również o zielonym akcencie. Na pomarańczowym kremie najbardziej apetycznie prezentuje się aromatyczna natka pietruszki.
Przepis na krem z dyni to prosta i szybka w wykonaniu receptura, która doskonale sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale również w roli niebanalnego pierwszego dania na rodzinnym obiedzie. Zaserwowana z odpowiednimi dodatkami powinna posmakować zarówno dorosłym, jak i dzieciom, choć maluchom lepiej podawać ją w wersji nieco łagodniejszej.
Dynię pokroić na kawałki . Cebulę drobno posiekać <br/> Oczyszczoną paprykę pokroić w większą kostkę . Marchewkę zetrzeć na tarce
Masło stopić w dużym rondlu ,dodać cebulę,zeszklić.Dodac marchewkę, lekko podsmażyć Następnie dodać dynię oraz paprykę.Oprószyć curry i ostrą papryką.Wymieszać.Smażyć,często mieszając przez około 10 minut.Zalać bulionem.Gotować, dodać kostkę Winiary .Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.
Do zupy dodać serek.Rozdrobnić blenderem.Doprawić solą,pieprzem i szczyptą imbiru do smaku.
Podać z własnej roboty pierożkami z serem mozzarella i parmezanem, oraz kawałkami mozzarelli .Posypać drobno posiekaną natką.