Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Poznaj przepis na dziecinnie proste ciasto biszkoptowe z truskawkami. Można je przyrządzić błyskawicznie jest niedrogie i bardzo smaczne. Najlepiej smakuje, gdy jest jeszcze ciepłe! Do jego wykonania możesz użyć truskawek, które najlepsze czasy mają za sobą - świetnie się nadadzą!
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z truskawkami ? Przesiej do miski mąkę i dodaj proszek do pieczenia. Oddziel białka od żółtek, ubij za pomocą miksera sztywną pianę z białek i porcjami dodawaj cukier, ciągle miksując. Stopniowo dodaj żółtka, olej i ekstrakt waniliowy, ciągle miksując. Do tak przygotowanej piany dodaj mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj.
Przełóż ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Na górze ułóż truskawki, wciskając je delikatnie w ciasto. Jeśli używasz mrożonych truskawek, nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Wstaw ciasto na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po upieczeniu posyp ciasto biszkoptowe z truskawkami cukrem pudrem i podawaj.
Jeśli nie masz pewności, czy ciasto biszkoptowe z truskawkami jest już upieczone, weź wykałaczkę lub inny cienki drewniany patyczek i wbij go w ciasto (pomiędzy truskawki). Jeśli wyciągniesz suchy patyczek – ciasto w środku jest upieczone. Jeśli patyczek będzie wilgotny, zostaw ciasto na dłużej w piekarniku i ponów test po kilku minutach.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Oddziel białka od żółtek (uwaga! jajka muszą mieć temperaturę pokojową!). Ubij białka na sztywną pianę, następnie partiami dodawaj cukier, cały czas miksując. Dodaj żółtka i zmiksuj do połączenia. Wlewaj olej, nadal miksując. Dodaj ekstrakt i zmiksuj.
Do piany wsyp mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
Tortownicę 26 cm wysmaruj masłem i wysyp kaszą manną.
Przełóż do niej ciasto. Wyrównaj. Umyte i pozbawione szypułek truskawki powciskaj do 3/4 ich wysokości w ciasto. Jeśli używasz mrożonych owoców, nie rozmrażaj ich wcześniej.
Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Ostudź i posyp cukrem pudrem.