Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Skrzydełka z grilla to danie, którego nie może zabrać w pełni sezonu. Wiadomo, klasyka zawsze się broni, a dzięki sosom, niepozorne skrzydełka mogą stać się wyjątkową przekąską. Odpowiednio przygotowana marynata powinna wydobyć z nich wyjątkowy smak i aromat.
Nasz przepis na skrzydełka jest wyjątkowo szybki i prosty. Danie to nie wymaga zdolności kulinarnych i jest całkiem uniwersalne. Możemy zrobić je na działce, w przydomowym ogródku, w piekarniku lub na patelni grillowej. W każdej z wersji soczyste skrzydełka z kurczaka sprawdzą się doskonale.
Co do zasady, średniej wielkości skrzydełka potrzebują około 20 minut, by można było się nimi delektować. Zaleca się, by temperatura grilla - w momencie ułożenia skrzydełek - wynosiła około 180 stopni Celsjusza. Gdy skrzydełka zaczynają się rumienić szykujemy sosy. My przygotujemy glazurę z sosu BBQ oraz Hot&Sweet Chili WINIARY. Po wymieszaniu z sosem, skrzydełka są gotowe do podania, choć można je jeszcze skarmelizować na grillu. Serwuj ze świeżym szczypiorkiem i sezamem! Smacznego.
Skrzydełka podziel na kawałki. Pozbądź się lotek.
Do miski wrzuć skrzydełka. Dodaj przyprawy, olej oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw do zamarynowania na min 30min.
Skrzydełka grilluj z obu stron na średnio rozgrzanym grillu, przez ok 25-30 min, obracając je co jakiś czas.
Po upieczeniu skrzydełka wymieszaj z ulubionym Sosem Winiary. Tak przygotowane możesz od razu podawać lub dodatkowo jeszcze skarmelizować je na grillu. Podawaj z ziołami i sezamem!