Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz sodę, mieszamy.
Następnie wlewamy maślankę, cały czas wyrabiamy, aż do powstania jednolitego ciasta.
Na koniec wyrabiamy ręką, następnie wałkujemy je na stolnicy. Placek ma mieć grubość około 1 cm.
Z ciasta kroimy np. prostokąty. Pieczemy na piecu kaflowym po kilka minut z dwóch stron.
Przewracamy, kiedy placki ładnie podrosną i się zarumienią. Podajemy np. z masłem czosnkowym.