Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kalarepki myję, odcinam listki (odkładam na bok), obieram, w razie potrzeby odcinam zdrewniałe końce, kroję w kostkę. Cebulę siekam, podduszam w głębszym rondlu na maśle około 5 minut, dodaję kalarepkę, duszę kolejne 5 minut.
Podlewam cebulę z kalarepką bulionem (u mnie bulion drobiowy, ale można wykorzystać także bulion warzywny), gotuję do miękkości około 10 minut i odstawiam do wystygnięcia.
Listki kalarepki kroję na dość cienkie paseczki wzdłuż, wycinając ogonki z grubymi żyłkami przebiegającymi przez całe listki, przesmażam na odrobinie masła.
Przecieram zupę przez sito (można zblendować), dodaję śmietanę, łyżkę soku z cytryny, doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem.
Przed podaniem jeszcze podgrzewam, ale nie zagotowuję, a podaję z podsmażonymi listkami i grzankami ziołowymi.
Dzieciom bardzo smakowała, zwłaszcza z chrupiącymi grzankami, chociaż będzie do niej pasować też groszek ptysiowy.