Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mocno schłodzone i dobrze doprawione gazpacho z zielonych warzyw – koniecznie zacznijcie od niego upalny poranek albo podajcie je dla ochłody w środku dnia, w momencie największej spiekoty. Aby gazpacho było bardziej sycące, możecie dodać do niego miąższ z kilku kromek białego pieczywa i podać je na przykład z kostkami sera feta. Albo wybierzcie wersję wege – obie są warte spróbowania. Przepis na gazpacho możecie dowolnie modyfikować, wykorzystując inne zielone warzywa.
Zobacz też klasyczny przepis na gazpacho. A jeśli wolisz zupy w kolorze zielonym, sprawdź inne nasze przepisy:
Zupa krem z bobu z grillowanym ananasem i serem pleśniowym
Krem z cukinii z wędzonym łososiem
Orientalna zupa krem z zielonego groszku z mleczkiem kokosowym
Krem szpinakowy z serem ricotta
Zupa z zielonych warzyw z zieloną soczewicą i olejem lnianym
Zupa szparagowa – krem z zielonych szparagów z pieczonym łososiem
Zielone minestrone
Zupa krem z groszku i pokrzywy z chrupiącymi grzankami czosnkowymi
Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem
Zupa krem z pora z klopsikami z jajek
Lekka zielona zupa z jarmużem
Zupa krem z zielonego groszku i porów z kwiatami jadalnymi
Wiosenna zupa krem z brokuła i groszku z kaszą jaglaną …i wiele innych!
Warzywa myjemy, papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, ogórki obieramy i jeśli trzeba, usuwamy pestki. Łodygi selera przełamujemy na pół usuwając włókna.
Warzywa kroimy w większą kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę awokado, obrany ząbek czosnku, miksujemy na gładki krem (lub krócej, aby pozostały w zupie wyczuwalne kawałki warzyw).
Dobrze doprawiamy solą morską i sokiem z cytryny, odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.
Gazpacho podajemy w niedużych miseczkach, skropione oliwą z oliwek, oprószone pieprzem, udekorowane listkami bazylii (możemy też dodać kawałki warzyw, na przykład papryki lub selera naciowego).
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!