Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Warzywa myjemy, papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, ogórki obieramy i jeśli trzeba, usuwamy pestki. Łodygi selera przełamujemy na pół usuwając włókna.
Warzywa kroimy w większą kostkę, dodajemy pokrojone w kostkę awokado, obrany ząbek czosnku, miksujemy na gładki krem (lub krócej, aby pozostały w zupie wyczuwalne kawałki warzyw).
Dobrze doprawiamy solą morską i sokiem z cytryny, odstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.
Gazpacho podajemy w niedużych miseczkach, skropione oliwą z oliwek, oprószone pieprzem, udekorowane listkami bazylii (możemy też dodać kawałki warzyw, na przykład papryki lub selera naciowego).