Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dzień wcześniej wieczorem zalewam grzyby małą ilością wody, odstawiam do namoczenia na całą noc. Rano odsączam je i lekko odciskam (wody nie wylewam), drobno siekam. Cebulę siekam, podduszam na maśle w głębokim rondlu, pod koniec duszenia dodaję grzyby.
Kapustę płuczę pod strumieniem zimnej wody, odsączam i siekam dość drobno. Dodaję do rondla, podlewam wodą z grzybów (nigdy nie wlewam całej wody, bo na dnie mizeczki czy szklanki, w której moczyły się grzyby, może być piasek), dodaję liście laurowe i ziele angielskie i duszę na wolnym ogniu około godziny. W trakcie gotowania uzupełniam odparowującą wodę bulionem. Pod koniec duszenia doprawiam solą, cukrem, pieprzem i sosem sojowym. Wyciągam z farszu liście laurowe i ziele angielskie.
W tym czasie, kiedy kapusta się dusi, składniki na ciasto naleśnikowe miksuję na jednolitą masę, odstawiam na około 20 minut. Przed smażeniem dodaję do ciasta łyżkę oleju. Cienkie naleśniki smażę na patelni z odrobiną oleju (przed smażeniem każdego naleśnika wlewam na patelnię kilka kropel oleju, rozprowadzam po całej powierzchni ręcznikiem papierowym).
Na każdym naleśniku rozkładam farsz, zostawiając wolne miejsce ok 2 cm od brzegu. Z dwóch stron lekko zawijam brzegi, zwijam naleśnika w krokieta zaczynając od jednego z niezawiniętych boków. Krokiety zanurzam w rozbełtanych jajkach, panieruję w tartej bułce i smażę na lekko rozgrzanym oleju na złocisty kolor.
Krokiety z kapustą i grzybami podaję z czystym barszczem.