Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Niektórzy całe życie poszukują informacji, jaką jest przepis na idealne ciasto na uszka. Ta wigilijna potrawa to dla wielu coś, bez czego nie może się obyć świąteczna kolacja. To prawdziwy smak tradycji, który można przygotować na dwa sposoby. Są osoby, które nie mogą spożywać jajek, dlatego dla nich mamy przepis na ciasto na uszka bez żółtek.
Jak przygotować ciasto na uszka - przepis
Własnoręcznie przygotowane ciasto na uszka daje niezwykłą satysfakcję. Pamiętajmy, aby podsypywać je mąką, aby dobrze się wałkowało i kształtowało.
Ciasto na uszka i pierogi - przepis bez jajek
Aby rozpocząć przygotowanie ciasta na uszka, najpierw musimy przesiać mąkę. Dodajemy do niej szczyptę soli, a następnie wlewamy stopniowo gorącą wodę i olej w temperaturze pokojowej. Ciasto, jakie musimy wyrobić, ma być gładkie i elastyczne. Pamiętajmy o tym, żeby zasypywać wrzątek mąką- nie chcemy się przecież poparzyć! Dobrym nawykiem jest mieszanie ciasta tępą stroną noża w pierwszych etapach przygotowywania ciasta. Miskę odstawiamy na 15 minut, a potem ciasto dzielimy na pół. Jedna połowa idzie z powrotem pod ściereczkę, a drugą rozwałkowujemy. Wycinamy z niej kółeczka, na które nakładamy farsz i sklejamy jak uszka lub pierogi. To samo czynimy z drugą połową ciasta.
Ciasto na uszka, przepis z jajkami
Przepis na ciasto z jajkami wygląda bardzo podobnie. Do przesianej mąki wbijamy jedno żółtko i dolewamy wody oraz oleju. Uważajmy na wrzątek, aby jajko się nie ścięło. Łączymy wszystko ze sobą, wyrabiając gładkie ciasto. Odstawiamy je pod ściereczką na kwadrans i dzielimy na dwie części. Tak samo, jak w poprzednim przepisie, rozwałkowujemy masę i wycinamy kółeczka. Pierożki wypełnione farszem wrzucamy do wrzątku i cieszymy się pysznym, własnoręcznie wykonanym wigilijnym wyrobem.
Farsz grzybowy
Idealnym dopełnieniem uszek lub pierogów będzie farsz grzybowy. Zrobienie go jest dziecinnie proste! Wystarczy namoczyć grzyby przez noc, a następnego dnia ugotować je na małym ogniu i pokroić. Następnie trzeba usmażyć je na patelni razem z cebulą, doprawić solą oraz pieprzem i ostudzić.
Mamy nadzieję, że nasz przepis na ciasto na uszka zadowoli wasze podniebienia i wpasuje się w świąteczny nastrój. Można go użyć też do wyrabiania pierogów, dzięki czemu zaoszczędzimy sobie pracy. Wypełnienie ich farszem z leśnych grzybów spowoduje, że magia wigilijnego wieczoru wypełni nasze podniebienie. Nasze ciasto na uszka i pierogi sprawdzi się i osobom wykluczającym jajka z diety, i tym na diecie tradycyjnej. Miłego gotowania!
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli, stopniowo dodajemy gorącą wodę i olej w temperaturze pokojowej, wyrabiając elastyczne, gładkie ciasto. Żeby się nie poparzyć, nie wkładamy ręki we wrzątek, tylko zasypujemy go mąką, początkowo mieszamy ciasto tępą stroną noża.
Odstawiamy ciasto na 15 minut przykryte miską lub ściereczką.
Dzielimy ciasto na pół, połowę chowamy z powrotem pod ściereczkę, drugą połowę cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, gotujemy uszka lub pierogi. Później to samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.
Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Łącząc składniki uważamy, by nie zalać żółtka gorącą wodą (zetnie się).
Odstawiamy ciasto na 10-15 minut, przykryte ściereczką lub miską.
Połowę porcji cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka na uszka lub pierogi, faszerujemy i wrzucamy na wrzątek do gotowania. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta.