Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pstrągi umyj w środku i z zewnątrz. Wytnij skrzela i oczy.
Cytrynę umyj, pokrój w ósemki, a następnie w plastry. Wymieszaj z oliwą, tymiankiem, nasionami kolendry roztartymi w moździerzu, czosnkiem pokrojonym w kostkę i z 1 łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.
Tak przygotowaną mieszanką wypełnij brzuszki pstrągów.
Sól wymieszaj z 30 ml wody, lekko podbitymi rózgą białkami jajek i jedną łyżeczką Ziarenek Smaku WINIARY.
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Rozłóż 1/3 masy solnej na papierze, następnie ułóż pstrągi.
Przykryj każdego pstrąga warstwą soli zostawiając odkrytą głowę i ogon.
Piecz w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 190 stopni przez 40 minut.