Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jasne pieczywo z dodatkiem żółtego sera to sprawdzony przepis na smaczną kanapkę, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Bardzo ciekawą wersją takiej przekąski jest także bułeczka z serem żółtym zapieczonym na wierzchu. Taki przysmak nie potrzebuje już żadnych dodatków. Można zapakować go ze sobą na letni piknik lub rowerową wycieczkę i nie martwić się o to, jak zniesie wysokie temperatury w torbie czy plecaku. Natomiast w domu warto wypróbować bułeczki z serem żółtym z ulubionymi dodatkami. Domowy wypiek smakuje o wiele lepiej niż ten gotowy ze sklepowej półki. Z pewnością przypadnie do gustu zwłaszcza najmłodszym, którzy pokochają miękkie, serowe bułeczki z dodatkiem zwykłego masła.
Z czym podawać bułeczki z serem żółtym?
Bułeczki z żółtym serem są stosunkowo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a przy tym efektowne i bardzo wyraziste w smaku. Możesz zatem wykonać ten przepis na przykład po pracy lub w trakcie leniwego weekendu. Ciepłe, świeże bułki idealnie sprawdzą się na sobotnie czy niedzielne śniadanie, a także na kolację również w środku tygodnia. Z czym podawać bułeczki z żółtym serem zapieczonym na wierzchu? Tak naprawdę, wypiek można jeść samodzielnie, ale warto wypróbować także bułeczki posmarowane masłem, serkiem kanapkowym czy serkiem topionym. Na kanapkę można położyć ulubioną wędlinę, gotowane jajka z odrobiną majonezu oraz ulubione warzywa, na przykład plastry rzodkiewki, ogórka czy pomidora. Bułeczki z serem żółtym mogą okazać się świetną zachętą dla małych niejadków, odmawiających jedzenia warzyw. Dodatek zapieczonego sera sprawi, że zwykła kanapka zacznie smakować niemal tak samo, jak uwielbiana przez najmłodszych pizza.
Kiedy sprawdzą się bułeczki z serem żółtym?
Pszenne bułeczki z serem żółtym zapiekanym na wierzchu to przepis, który można zrealizować w mniej niż godzinę. Ciasto wyrasta stosunkowo krótko, bo w ciągu zaledwie 15 minut, dzięki zastosowaniu świeżych drożdży. Natomiast czas pieczenia wynosi około 20 minut, przy czym bułeczki warto umieścić na blasze nieco wyżej niż na środku piekarnika, aby ser mocniej się zapiekł (ewentualnie przyrumienić ser funkcją grilla). Świeże bułeczki z serem żółtym można jeść od razu po wystudzeniu. Przekąska świetnie sprawdzi się także w szkole, w pracy czy w podróży. Przez zapakowaniem jej do pudełka czy woreczka, warto dopilnować, aby wypiek w pełni ostygł. W przeciwnym razie bułeczki mogą ulec zwilgotnieniu. Odpowiednio zapakowane będą natomiast miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Bułki z żółtym serem można bez obaw podać także na przyjęciu, na przykład jako dodatek do sałatek czy mięsa.
Do miski włożyć pokruszone drożdże, dodać cukier i ciepłe mleko, wymieszać.
Wsypać mąkę, sól, rozpuszczone, ostudzone masło i wyrobić ciasto. Przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i jeszcze raz wyrobić.
Podzielić na kawałki i formować okrągłe bułeczki. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Posypać startym zółtym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec około 20 minut w temp 180 stopni.