Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Łopatkę pokrój na duże kawałki.
W osobnej misce wymieszaj składniki marynaty: czosnek, olej, Maggi, kumin, kolendrę, paprykę oraz miód. Całość dopraw solą i pieprzem.
Powstałą marynatą pokryj dokładnie wieprzowinę. Odstaw do zamarynowania min. na godzinę, a najlepiej na kilka godzin.
Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki.
Mięso obsmaż z każdej strony aż będzie rumiane, następnie dodaj cebulę i listek laurowy, podlej wodą lub bulionem oraz dodaj pozostałości po marynacie.
Mięso duś ok. 3 godziny, podlewając od czasu do czasu wodą. Kiedy będzie już miękkie i zacznie się rozpadać, odstaw je do lekkiego wystudzenia, pozostawiając je w płynie.
Mięso porwij np. przy pomocy widelca i wymieszaj z powstałym podczas pieczenia sosem (jeżeli jest taka potrzeba, dopraw solą oraz pieprzem).
Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i pokrój na duże kawałki. Skrop oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Grilluj lub piecz w piekarniku przez 5-10 minut aż lekko zmięknie.
Porwane mięso podaj w słodkiej drożdżowej bułce z dodatkiem sosu i pieczonej papryki.