Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pulpeciki drobiowe w sosie serowym to danie, którego nie powstydziłby się najlepszy szef kuchni! Są one pełne smaku, a także pięknie się prezentują na talerzu. Warto jednak zauważyć, że choć pulpeciki drobiowe są utożsamiane z kuchnią polską, to jednak ich pochodzenie jest nieco inne. Pierwotnie, nazywały się one frikadeller i - jak łatwo można się domyślić - ojczyzną pulpecików są Niemcy. To właśnie w kraju naszego, zachodniego sąsiada serwowane były one w obecnej formie, aczkolwiek zwykle towarzyszył im sos pomidorowy i duża ilość aromatycznych ziół. Poniekąd pulpeciki drobiowe w sosie serowym są jedną z wariacji odnośnie tego dania. Są one świetna propozycją dla miłośników oryginalnych połączeń smaków, którzy cenią sobie sycący i smaczny posiłek!
Pulpeciki w sosie serowym - przygotujesz je w kilka minut!
Wydawać się może, że pulpeciki w sosie serowym to danie, które wymaga nie tylko kulinarnych umiejętności, ale także i czasu. Prawda jest jednak zupełnie inna! Pulpeciki drobiowe w sosie serowym wymagają jedynie kilka składników. Mielone mięso drobiowe możemy kupić gotowe w każdym z marketów. Przyprawy z pewnością posiadamy już w szafkach kuchenny, zaś sos cztery sery Italia WINIARY będzie stanowił świetne uzupełnienie tego wyjątkowego dania. Przygotowanie ogranicza się jedynie do uformowania smakowitych, mięsnych kulek, a następnie poddanie ich obróbce cieplnej!
Pulpeciki drobiowe z sosem serowym - danie na każdą okazję!
Pulpeciki drobiowe z sosem serowym to danie, które świetnie sprawdzi się podczas każdej okazji! Jest to szybki i sprawdzony przepis na obiad w gronie najbliższych, ale także świetna potrawa jako danie główne na osiemnaste urodziny czy też komunię lub chrzciny. Możemy zaserwować je bez większych problemów na obiad, kolację, a także zabrać je ze sobą jako lunch do pracy. Pulpeciki w sosie serowym zagwarantują nam nie tylko wyjątkowy smak, ale także uczucie sytości na cały dzień!
Z czym serwować pulpeciki drobiowe w sosie serowym?
Pulpeciki w sosie serowym będą świetnie komponowały się z młodymi ziemniaczkami, a także zestawem surówek. Jednocześnie możemy nawet zdecydować się na podanie ich w towarzystwie ryżu czy kaszy gryczanej. W przypadku tradycjonalistów, można nawet skusić się na pulpeciki drobiowe w sosie serowym serwowane w towarzystwie chrupiącego, świeżego chleba. Danie to daje wiele możliwości, a co za tym idzie, jedynym ograniczeniem są nasze preferencje smakowe i kreatywność!
Sos cztery sery dokładnie rozprowadź w 200 ml zimnej wody. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 2 minuty, często mieszając.
Odstaw z ognia, dodaj 50 ml śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Mięso połącz z jajkami, bułką tartą i szczypiorkiem.
Mięso dopraw solą, pieprzem i uformuj 12 pulpecików.
Zagotuj wodę z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Wrzuć pulpeciki i gotuj 20 minut.
Pulpeciki wyjmij z wywaru i polej przygotowanym sosem.
Podawaj z ryżem.