Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pulpeciki to jedno z najbardziej znanych i cenionych dań, które pojawiają się na polskich stołach. Skąd jednak przybyły do Polski? Ta potrawa przywędrowała do nas prosto z pięknych i słonecznych Włoch. Zazwyczaj przygotowuje się ją na bazie trzech mięs: wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu. Każdy może jednak wybrać dla siebie najdogodniejszą propozycję. Pulpety mogą być serwowane jako smakowity dodatek do ryżu, makaronu, kaszy, a nawet ziemniaków.
Pulpety w sosie pieczeniowym - prostota przygotowania i wyjątkowy smak
Czy pulpety w sosie pieczeniowym są trudne do przygotowania? Otóż nie powinniśmy się tym zbytnio martwić, ponieważ z ich przyrządzeniem poradzą sobie nawet najmniej doświadczone osoby. Przepis na pulpety w sosie pieczeniowym nie jest zbyt skomplikowany, chociaż w książkach kucharskich pojawia się wiele różnych pomysłów, z których możemy skorzystać we własnych kuchniach. Warto jednak postawić na prostotę i szybkość wykonania.
Na samym początku zabieramy się za przygotowanie mięsa mielonego (w tym przypadku sięgniemy po wieprzowinę). Mięso umieszczamy w misce i dodajemy do niego ulubione przyprawy (np. słodką paprykę, czosnek, majeranek, pieprz i sól), a następnie sięgamy po posiekaną cebulkę, bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i formujemy zbitą masę (dłońmi). Może nam to zająć od 5 do 10 minut, ale dzięki temu pulpeciki w sosie pieczeniowym będą miękkie. Z uzyskanej masy wystarczy uformować pulpeciki i obtoczyć je w bułce tartej. Potem pozostanie nam rozgrzać na patelni olej i usmażyć pulpeciki na brązowy kolor.
Pulpeciki w sosie pieczeniowym - idealne na każdą okazję
Jeśli chodzi o przygotowanie sosu, wystarczy wymieszać sos pieczeniowy ciemny lub jasny WINIARY z zimną wodą. Następnie sos umieszczamy na patelni, na której smażą się nam pulpety i dusimy całość na niewielkim ogniu przez około 10-12 minut. Sos musi odrobinę zgęstnięć. Pulpety w sosie ciemnym to idealne danie na każdą okazję. Możemy je serwować zarówno na obiad lub na kolację. Tak przygotowane klopsy w sosie pieczeniowym podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Gotujemy ją zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu. Obok kaszy układamy pulpeciki, a całość polewamy przyrządzonym sosem pieczeniowym i dodajemy do tego ogórek konserwowy, dekorując talerz listkami bazylii. To szybkie, uniwersalne i proste w przygotowaniu danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim zaproszonym gościom oraz całej naszej rodzinie. Sięgajmy po nie na co dzień, ale też przy wielu specjalnych uroczystościach. Smacznego!
Mięso mielone umieszczam w misce, dodaję przyprawy, jajko oraz bułkę tartą. Następnie masę wyrabiam dłońmi, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Z mięsnej masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczam je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam olej, na którym smażę pulpeciki na niewielkim ogniu z każdej strony na brązowy kolor.
Sos: Sos pieczeniowy jasny mieszam dokładnie z zimną wodą.
Do pulpetów smażących się na głębokiej patelni wlewam sos pieczeniowy i mieszam. Pulpeciki duszę w sosie na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut lub dłużej do zgęstnienia sosu.
Na talerz wykładam ugotowaną kaszę gryczaną, kładę pulpeciki, polewam całość sosem. Podaję z konserwowym ogórkiem.