Pulpeciki to jedno z najbardziej znanych i cenionych dań, które pojawiają się na polskich stołach. Skąd jednak przybyły do Polski? Ta potrawa przywędrowała do nas prosto z pięknych i słonecznych Włoch. Zazwyczaj przygotowuje się ją na bazie trzech mięs: wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu. Każdy może jednak wybrać dla siebie najdogodniejszą propozycję. Pulpety mogą być serwowane jako smakowity dodatek do ryżu, makaronu, kaszy, a nawet ziemniaków.
Pulpety w sosie pieczeniowym - prostota przygotowania i wyjątkowy smak
Czy pulpety w sosie pieczeniowym są trudne do przygotowania? Otóż nie powinniśmy się tym zbytnio martwić, ponieważ z ich przyrządzeniem poradzą sobie nawet najmniej doświadczone osoby. Przepis na pulpety w sosie pieczeniowym nie jest zbyt skomplikowany, chociaż w książkach kucharskich pojawia się wiele różnych pomysłów, z których możemy skorzystać we własnych kuchniach. Warto jednak postawić na prostotę i szybkość wykonania.
Na samym początku zabieramy się za przygotowanie mięsa mielonego (w tym przypadku sięgniemy po wieprzowinę). Mięso umieszczamy w misce i dodajemy do niego ulubione przyprawy (np. słodką paprykę, czosnek, majeranek, pieprz i sól), a następnie sięgamy po posiekaną cebulkę, bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i formujemy zbitą masę (dłońmi). Może nam to zająć od 5 do 10 minut, ale dzięki temu pulpeciki w sosie pieczeniowym będą miękkie. Z uzyskanej masy wystarczy uformować pulpeciki i obtoczyć je w bułce tartej. Potem pozostanie nam rozgrzać na patelni olej i usmażyć pulpeciki na brązowy kolor.
Pulpeciki w sosie pieczeniowym - idealne na każdą okazję
Jeśli chodzi o przygotowanie sosu, wystarczy wymieszać sos pieczeniowy ciemny lub jasny WINIARY z zimną wodą. Następnie sos umieszczamy na patelni, na której smażą się nam pulpety i dusimy całość na niewielkim ogniu przez około 10-12 minut. Sos musi odrobinę zgęstnięć. Pulpety w sosie ciemnym to idealne danie na każdą okazję. Możemy je serwować zarówno na obiad lub na kolację. Tak przygotowane klopsy w sosie pieczeniowym podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną. Gotujemy ją zgodnie z instrukcjami zawartymi na opakowaniu. Obok kaszy układamy pulpeciki, a całość polewamy przyrządzonym sosem pieczeniowym i dodajemy do tego ogórek konserwowy, dekorując talerz listkami bazylii. To szybkie, uniwersalne i proste w przygotowaniu danie, które z pewnością zasmakuje wszystkim zaproszonym gościom oraz całej naszej rodzinie. Sięgajmy po nie na co dzień, ale też przy wielu specjalnych uroczystościach. Smacznego!