Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mięso mielone przełożyć do miseczki. Cebulę obrać, pokroić drobniutko w kostkę lub zmielić w maszynce. Dodać do mięsa. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy ( sól i pieprz). Dokładnie wyrobić mięso aby odchodziło od ręki.
Na talerzyk wsypać 2 łyżki mąki pszennej. Z mięsa formować zgrabne pulpeciki wielkośc dużych włoskich orzechów, obtaczać w mące i układać na desce.
W garnku zagotować 500 ml wody, dodać 1 kostkę rosołową Winiary. Na gotujący się bulion wrzucać pulpety. Gotować około 20 minut.
Wyławiamy pulpety z bulionu i odkładamy na talerzyk. Do bulionu dodajemy pomidory z puszki wraz z sosem pomidorowym. Zagotowujemy i miksujemy blenderem na gładko.
W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i energicznie mieszając smażymy aż zacznie rosnąć. Przygotowaną zasmażkę wlewamy do sosu pomidorowego i bardzo energicznie mieszamy (najlepiej trzepaczką). Gotujemy około 2 minuty aż sos zgęstnieje. Dodajemy pulpety i jeszcze chwile gotujemy.
Pulpety podajemy z ziemniakami lub jemy same polane pysznym pomidorowym sosem.