Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszne wołowe pulpeciki w sosie pomidorowym to jedno z tych domowych dań, do których chętnie wracamy. Pulpety w Sosie Pomidorowym WINIARY to ciekawy pomysł na obiad na specjalne okazje i na co dzień. Jeśli przygotujesz większą porcję, zyskasz posiłek na kolejny dzień i zaoszczędzisz sporo czasu. Wówczas smaki przenikną się i stworzą zgraną całość. Słodka papryka i chili nadadzą pulpetom wyrazistości. Ugotowane w wodzie z liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego będą zachwycać tradycyjnym aromatem. Przygotowane z cebulką i szczypiorkiem zaintrygują nawet tych, którzy nie przepadają za mięsnymi daniami.
Pulpety z mięsa mielonego to danie, które przygotujesz w nieco ponad pół godziny. Nie wymaga znajomości sztuczek kulinarnych ani wyjątkowych zdolności. Wystarczy kilka prostych składników, by wyczarować smaczny obiad na każdą okazję. Na początek przełóż mięso mielone do miski, wbij do niego jajko i dodaj bułkę tartą. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i chili, dokładnie wymieszaj.
Następnie cebulkę i szczypior pokrój, dodaj do mięsa i wyrób, formując kulki. Każdą z nich obtocz w mące. Zagotuj około 2 litrów wody z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Do wrzątku wrzucaj pojedynczo pulpety i gotuj przez pół godziny na małym ogniu. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Rozprowadź go w 300 ml wody i ciągle mieszając, zagotuj. Przełóż do niego odsączone z wody pulpety i posiekaną natkę pietruszki. Całość duś przez 5 minut. Pulpety podawaj z ziemniakami z wody i surówką z kiszonej kapusty lub inną ulubioną.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Mięso przełóż do miski, dodaj jajko, bułkę tartą. Dopraw do smaku solą, pieprzem, papryką i chilli. Wymieszaj.
Cebulkę ze szczypiorkiem pokrój i dodaj do mięsa, dokładnie wyrób.
Uformuj kulki i obtocz je w mące.
Zagotuj 1-2 l wody, posól, dodaj liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Wrzucaj pojedynczo pulpeciki i gotuj na małym ogniu 30 minut.
Sos rozprowadź w 300 ml wody, stale mieszając zagotuj. Dodaj odsączone pulpeciki i natkę pietruszki. Duś razem przez 5 minut.
Podaj z ziemniakami z wody i surówką z kapusty kiszonej.