Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tym razem odejdziemy od tradycyjnych niedzielnych obiadów pełnych mięsa i przedstawimy Wam przepis, który zachwyci niejednego. To coś, nie tylko dla wegetarian, nawet miłośnicy mięsnych dań z apetytem zjedzą swoją porcję. Co powiesz na pulpety z cukinii, które przygotujesz w kilka chwil?
Nasz pomysł na klopsiki z cukinii to pomysł na smaczny obiad dla zabieganych i dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, a jednocześnie nie chcą rezygnować ze smaku swoich posiłków. Przygotowanie tego dania nie będzie skomplikowane. Zaczynamy od połączenia ze sobą wszystkich składników. Do miski zetrzyj cukinię, dodaj jajka, posiekaną cebulę, mąkę, parmezan, mozzarellę i przyprawę MAGGI. Całość dokładnie wymieszaj. Jeśli cukinia zacznie puszczać zbyt dużo wody, możesz dodać nieco więcej mąki. Z masy uformuj niewielkie kotleciki i smaż na odrobinie oleju. Teraz odsącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku i to wszystko!
Usmażone pulpeciki z cukinii możesz podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Do tego surówka ze świeżych warzyw, pikle albo buraczki na ciepło i obiad gotowy. Dla podkręcenia smaku możesz też przygotować ulubione sosy, np. sos czosnkowy, pomidorowy lub ziołowy.
Do miski wbij jajka, dodaj startą na tarce cukinię, cebulę, mąkę, parmezan, tartą mozzarellę i przyprawę MAGGI.
Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
Z masy uformuj pulpeciki i smaż je na oleju, aż nabiorą złotego koloru.