Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym to doskonałe danie obiadowe, które bez problemów może zagościć na polskich stołach również na wielu uroczystościach rodzinnych, ale też w ramach oryginalnej kolacji. Pulpety są łatwe do przygotowania, a jednocześnie nie będą od Ciebie wymagać niespotykanych umiejętności kulinarnych. Niczego się nie obawiaj, tylko czym prędzej zabierz się za ich przygotowywanie!
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym - chrupiące, soczyste, pełne smaku i aromatu
Pulpety w sosie pomidorowym zapiekane w piekarniku są przede wszystkim chrupiące oraz soczyste, dlatego też zasmakują najmłodszym smakoszom. Jeśli Twoje dziecko do tej pory nie za bardzo gustowało w tego typu daniach, na pewno się to zmieni! Tych pulpetów po prostu nie da się nie lubić! To uniwersalne danie na każdą okazję, dzięki któremu odkryjesz zupełnie nowe smaki i aromaty. Dotychczasowe pulpety, które gościły w Twojej kuchni odejdą w zapomnienie, gdyż po przygotowaniu zapiekanej wersji nie będziesz chciał o niej zapomnieć. Zastanawiasz się z czym je podać? Masz w tym zakresie szereg różnych możliwości! Postaw na ziemniaki, ryż lub kaszę, a całość uzupełnij ulubioną sałatką lub surówką. Jeśli zapiekane pulpety w sosie pomidorowym serwujesz dzieciom i młodzieży, możesz też pomyśleć o frytkach i pieczonych ziemniakach.
Pulpety w sosie pomidorowym zapiekane w piekarniku - danie dopracowane do perfekcji, z ulubionymi przyprawami
Godne podkreślenia jest to, że pulpety zapiekane w sosie pomidorowym przygotujesz w bardzo krótkim czasie, a przy okazji zagwarantujesz sobie niesamowity smak i danie dopracowane do perfekcji. Jak je doprawić? Tak, jak lubisz najbardziej! Możesz sięgnąć m.in. po czosnek granulowany, WINIARY przyprawę w płynie MAGGI, kminek, suszoną cebulę i pomidory, oregano, bazylię, majeranek lub ostrą paprykę. Jak widzisz, możliwości masz pod dostatkiem! Nie obejdzie się bez przeanalizowania Twoich indywidualnych preferencji smakowych i kulinarnych, chociaż weź pod lupę również to, czy danie będziesz spożywał samodzielnie, czy też może zaserwujesz je rodzinie lub znajomym. Pulpety w sosie pomidorowym zapiekane w piekarniku są jednak na tyle uniwersalne, że niezależnie od tego, w jaki sposób je doprawisz i wykończysz, zawsze będą smakować idealnie! Pulpety możesz spożyć w ciągu jednego dnia, chociaż równie dobrze będą smakować następnego dnia, więc absolutnie się tym nie przejmuj. Najważniejsze jest to, że omawiana potrawa na pewno Ci zasmakuje i często będziesz ją przygotowywać w swojej kuchni.
Chleb pokrój w kostkę, zalej mlekiem i odstaw na chwilę. Namoczone pieczywo dodaj do mięsa mielonego.
Rozmieszaj 1 jajko, dodaj około 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii (lub inne świeże zioła, które lubisz), dopraw solą, pieprzem i odstaw.
Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na odrobinie oleju. Następnie dodaj pokrojony w plastry czosnek. Podsmażaj całość przez około 1 minutę. Na patelnię dodaj całą puszkę pokrojonych pomidorów, dopraw suszonym oregano, przyprawą MAGGI w płynie, solą i pieprzem. Całość podsmażaj przez około 5 minut na małym ogniu. W razie potrzeby sos możesz rozcieńczyć niewielką ilością wody.
W międzyczasie wlej trochę oleju do naczynia do zapiekania. Mokrymi rękami uformuj z mięsa klopsiki i ułóż je obok siebie w naczyniu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 15 - 20 minut.
Po tym czasie do mięsa dodaj sos pomidorowy, przykryj naczynie folią lub pokrywką. Ponownie wstaw danie do piekarnika i piecz około 10-15 minut.
Na koniec posyp pulpety w sosie pomidorowym tartym żółtym serem i piecz przez chwilę, aż ser się rozpuści.
Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym podawaj np. z makaronem lub białym pieczywem.
Kamil