Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pumpkin pie, czyli placek dyniowy to deser, który wywodzi się z kuchni amerykańskiej. Jeśli do tej pory dynia w takim wydaniu nie gościła w Twojej kuchni, warto to zmienić. Ten deser zasmakuje wszystkim łasuchom i będzie ciekawym urozmaiceniem w Twoim słodkim menu. Jak przygotować tartę dyniowę? Zobacz nasz przepis i upiecz z nami to pyszne, jesienne ciasto.
Główny składnik, czyli dynia to bardzo uniwersalne warzywo, które świetnie sprawdza się w daniach wytrawnych – zupach, sałatkach czy potrawach jednogarnkowych. Ale ten symbol jesieni pasuje też do deserów i ciast. Doskonale komponuje się z korzennymi przyprawami, które jeszcze bardziej podkreślają jej smak. Kruchy spód i kremowe nadzienie tej tarty to idealne połączenie. Jeśli tego by było mało – po upieczeniu, możesz udekorować wierzch ciasta ulubionymi bakaliami.
Przygotowanie tarty z dynią wcale nie jest skomplikowane. Sprawdź to. Niżej znajdziesz przepis, jak ją zrobić. My już mamy chęć na takie ciasto, a Ty? Zapraszamy do wspólnego gotowania!
Wszystkie składniki (mąkę, masło, Majonez Dekoracyjny WINIARY, Cukier Wanilinowy WINIARY, ¼ łyżeczki cynamonu i szczyptę soli) wymieszaj w robocie kuchennym lub ręcznie do uzyskania kruszonki. Jeśli ciasto będzie zbyt suche dodaj jeszcze odrobinę majonezu. Jeśli zbyt wilgotne – dodaj odrobinę mąki pszennej.
Gotowym ciastem wyklej formę do tarty lub na pie lub tortownicę. Foremkę wstaw do lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 180°C.
Wszystkie składniki nadzienia (upieczoną dynię, mleko skondensowane, Budyń Waniliowy WINIARY, jajka, skórkę z pomarańczy, przyprawę do piernika, cynamon i szczyptę soli) zmiksuj blenderem lub robotem kuchennym na gładką masę.
Gotowe nadzienie przełóż do formy i wstaw do piekarnika na ok. 50 - 60 min – w zależności od średnicy formy.
Konfiturę morelową podgrzej z sokiem i skórką z cytryny, a następnie, jeszcze ciepłą masą posmaruj obficie wierzch upieczonego ciasta.
Ciasto podawaj całkowicie wystudzone i udekorowane ulubionymi bakaliami.
Sylwia