Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Puree najczęściej jest podawane jako dodatek do dań głównych. Ale to nie jedyny sposób na jego serwowanie. Gdy dodamy do niego nieco więcej dodatków, wówczas może się zamienić w samodzielną i bardzo sycącą przekąskę.
Puree selerowe smaczny dodatek do wielu dań
Warzywne puree to bardzo popularny dodatek do wielu potraw. Możesz je zrobić z różnych warzyw, np. z ziemniaków, kalafiora, selera, brokułów czy zielonego groszku. Jego smak podkręcisz, dodając ulubione przyprawy czy zioła. Nasze puree z selera świetnie pasuje do pieczonych, grillowanych lub smażonych mięs albo do wegetariańskich dań.
Puree z selera - przepis
Przygotowanie puree selerowego według naszego przepisu zajmuje nieco czasu, ale jego zaskakujący i bogaty smak zdecydowanie jest tego wart. Połączenie delikatnie orzechowego selera z kalafiorem, orzeźwiającą cytryną, chrupiącymi migdałami, pastą sezamową, kminkiem, kolendrą oraz bulionem warzywnym WINIARY to prawdziwa feeria smaku na jednym talerzu. Taki dodatek będzie świetnie pasował do wielu posiłków. Życzymy smacznego!
Seler umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Obierz i posiekaj 50 g cebuli i 2 ząbki czosnku. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju słonecznikowego. Smaż na nim cebulę przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aż będzie miękka i zacznie się karmelizować. Na patelnię dodaj czosnek i liście laurowe. Chwilę podsmaż. Dodaj kawałki selera i smaż przez ok. 8-10 minut na złoty kolor, ciągle mieszając. Wlej 400 ml wody, dodaj bulion warzywny WINIARY. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut, aż seler będzie miękki. Wyjmij liście laurowe i zmiksuj seler na gładkie puree.
Umyj cytrynę w gorącej wodzie, osusz, zetrzyj skórkę i odłóż na bok. Wyciśnij sok. Puree z selera dopraw pastą sezamową, 2 łyżkami soku z cytryny, kminkiem, kolendrą, papryką w proszku, solą i pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem). Rozłóż migdały na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. 8-10 minut. Wyjmij je, ostudź i grubo posiekaj.
Kalafiora umyj, podziel na różyczki i zetrzyj je na grubej tarce. Resztę cebuli obierz i pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej pozostały olej słonecznikowy, usmaż na nim cebulę przez ok. 10 minut, aż będzie miękka. Dodaj przyprawę curry, wlej 100 ml wody i chwilę podgrzewaj. Po kilku minutach zdejmij z ognia.
Natkę pietruszki umyj, osusz i oderwij listki od łodyg. Listki posiekaj. Wymieszaj skórkę z cytryny z migdałami, połową natki pietruszki i startym kalafiorem. Dopraw do smaku solą i sokiem z cytryny. Rozłóż puree z selera na talerze lub miski i ułóż mieszankę kalafiora na wierzchu. Podawaj posypane pozostałą natką pietruszki. Gotowe puree dobrze smakuje np. z chrupiącymi tostami.