Ziemniaki są nieodłącznie związane z
polską kuchnią. To właśnie one stanowią podstawę wielu dań głównych, a także są wyjątkowo pożywne. Nie ukrywajmy, ale jeśli chodzi o ziemniaki, to zwykle decydujemy się na ich najbardziej klasyczną wersję. Gotujemy je w osolonej wodzie lub zapiekamy z innymi dodatkami. Okazuje się jednak, że ziemniaki są jednym z bardziej wdzięcznych warzyw, które w kuchni dają nam prawdziwie nieograniczone możliwości. Warto więc wprowadzić odrobinę kreatywności i przełamać rutynę. Świetnym i zaskakującym pomysłem będzie puree ziemniaczane z boczkiem, które możemy przygotować dosłownie w kilka minut. Nasi goście, a także pozostali domownicy z pewnością taką pomysłowość docenią.
Puree z ziemniaków z boczkiem - prosty i sprawdzony przepis na każdą okazję
Puree ziemniaczane z boczkiem to jeden z prostszych
pomysłów na obiad, który w kilka minut możemy przygotować we własnej kuchni. Tak naprawdę, potrzebne są nam jedynie ugotowane ziemniaki, masełko, mleko oraz boczek, który powinniśmy wcześniej podsmażyć. Nie potrzebujemy zbyt dużych umiejętności kulinarnych ani także nie zbyt wiele wysiłku. Puree ziemniaczane z boczkiem można dodatkowo doprawić pieprzem, solą, a także aromatycznym oregano. Ten wspaniały dodatek sprawdzi się podczas każdej okazji. Niezależnie od tego, czy przygotowujemy dania mięsne, czy warzywne.
Z czym podawać puree z ziemniaków z boczkiem?
Puree z ziemniaczane z boczkiem możemy potraktować jako dodatek do dań tak samo, jak klasyczne, gotowane ziemniaki. Może ono stanowić uzupełnienie głównego obiadu - na bazie wołowiny, drobiu lub wieprzowiny. Puree z ziemniaków i boczku będzie także świetnie komponowało się z jajkiem sadzonym lub warzywną potrawką. Co ciekawe, możemy również takie puree zaserwować samodzielnie. Danie posiada mięsną wkładkę w formie smażonego boczku, więc z pewnością zaspokoi apetyt każdego łasucha!
Jak można doprawić puree ziemniaczane z boczkiem?
Puree ziemniaczane z boczkiem najlepiej jest doprawić w klasyczny sposób, czyli z wykorzystaniem soli i pieprzu. Oczywiście, możemy także pokusić się o dodatek suszonych ziół, które przecież zawsze świetnie się sprawdzają. Jeśli chcemy, by puree nabrało nieco więcej kolorytu, wówczas przed samym podaniem możemy posypać je posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Świetnie sprawdzi się także wcześniej prażona cebulka, która sprawi, że puree ziemniaczane z boczkiem nabierze chrupkiej struktury.