Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wspaniały smak rozpływającego się w ustach puszystego ciasta maślanego idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub na drugie śniadanie z odrobinką masła. Do masy przygotowanej z mąki, jajek, cukru i masła dodaj aromatyczną skórkę otartą z jednej cytryny oraz prawdziwy miód. Dobrze wymieszaną masę z proszkiem do pieczenia wylej do formy i wstaw do piekarnika. Już po kilku chwilach poczujesz aromatyczny zapach pieczonego słodkiego ciasta.
Masło ucieramy z cukrem (mikserem na największych obrotach tak, aby powstała nam puszysta masa).
Dodajemy po kolei jajka, cały czas miksujemy.
Dodajemy miód, aromat oraz skórkę cytrynową.oraz mąkę (najlepiej przesiać ją wcześniej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia i szczypta soli). Delikatnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej pergaminem. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 170 stopni.