Z czym kojarzy się nam
kuchnia meksykańska? Z pewnością są to nachosy, tortilla oraz przepyszne, ciasno zawinięte w
burrito. Jednocześnie nie samo mięsne nadzienie jest tu najważniejsze. W dużej mierze wszystko skupia się na smakowitej kompozycji warzyw, które idealnie komponują się z wołowiną, a także z pikantnymi smakami. Sałatka do tortilli stanowi świetne przełamanie innych składników, a także zapewnia chrupiącą strukturę i soczystość. Okazuje się, że przygotowanie klasycznej sałatki z wołowiny nie jest skomplikowane. Wystarczy kilka prostych składników, a każdy z nas zaprosi do swojej kuchni odrobinę meksykańskiego klimatu. Sałatka z wołowiną to idealna propozycja na imprezę, ale także jako dodatek do obiadów lub po prostu szybka przekąska. Nasi goście z pewnością docenią sobie różnorodność smaków i aromatów, które będą się w niej przeplatać.
Sałatka do tortilli - przepis prosty i szybki w przygotowaniu
Sałatka do tortilli, burrito lub innych dań jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Jednak faktem jest, że trzeba będzie poświęcić chwilę na to, by odpowiednio przygotować mostek wołowy. Można go przed podpieczeniem lub gotowaniem zamarynować, dzięki czemu będzie w nim zamknięta pełnia smaku i aromatu. Mięso najlepiej jest gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem, tak by samodzielnie odeszło od kości. Następnie wystarczy przy pomocy widelca je rozszarpać i dusić jeszcze przez chwilę z dodatkiem wcześniej przygotowanego sosu. Następnie wystarczy wszystkie składniki wymieszać z warzywami i dressingiem. Taka sałatka jest już gotowa do podania. Co więcej, wykonanie nie zajmie nam zbyt dużo czasu, jeśli przygotujemy wcześniej mięso. Sprawdzi się ona praktycznie na każdą okazję - na domowy obiad, przyjęcie weselne, uroczystość rodzinną lub na niezapomnianą imprezę.
Sałatka z wołowiny - w jaki sposób najlepiej jest ją podawać?
Sałatka z wołowiny najlepiej komponuje się w muszelkach do tacos. W takiej wersji sprawdzi się ona zarówno podczas przyjęcia, ale także w formie ciekawego
pomysłu na obiad dla dorosłych i tych nieco młodszych. Jednocześnie możemy wykorzystać ją także do innych, typowych dań kuchni meksykańskiej. Świetnie sprawdzi się ona w przypadku przygotowywania burrito, a także do nachosów. W momencie, kiedy szukamy
szybkiej przekąski, która zaspokoi mały głód, to możemy zjeść ją w takiej formie, w jakiej ją przygotowaliśmy. Opcjonalnie, skorzystajmy także chlebka pita, który się tu świetnie dopasuje.