Dla miłośników prawdziwej
włoskiej kuchni gnocchi dyniowe może być wyjątkowo kontrowersyjne. Jednak okazuje się, że jest to jedynie swobodna interpretacja klasycznego przepisu na włoskie kluseczki. Oryginalny przepis na gnocchi wywodzi się oczywiście ze słonecznej Italii. Co ciekawe samo słowo gnocchi w wolnym tłumaczeniu na język polski oznacza tyle, co gruda. Nie da się ukryć, że właśnie grudę te kluseczki przypominają swoim kształtem. Istnieje wiele wersji ich przyrządzania, aczkolwiek najczęściej przygotowuje się gnocchi ziemniaczane, które podawane jest w towarzystwie aromatycznych sosów. Wobec tego gnocchi dyniowe z boczkiem i innymi dodatkami jest tylko nieco odmienną interpretacją tradycyjnego przepisu, która pobudzi nasze kubki smakowe.
Gnocchi dyniowe - przepis, który przygotujesz w kilka minut
Gnocchi dyniowe to przepis, który jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu. Nie musimy się obawiać, że sprawi on nam jakiekolwiek trudności. Tak naprawdę potrzebujemy jedynie kilka składników, a niektóre z nich jak np. mąka czy oliwa, z pewnością mamy już we własnych domach. Dodatkowo przyda się nam dynia hokkaido, boczek, parmezan i kilka listków świeżej szałwii. Wystarczy przygotować ciasto z miękkiej, zblendowanej dyni, mąki i jajek, a następnie uformować wałeczki i pociąć je na mniejsze kawałeczki. W ten sposób przygotowujemy gnocchi dyniowe, które zaskoczy naszych gości i nas samych. Gnocchi dyniowe to przepis idealny na długie, jesienne wieczory, ale także i na każdą, inną okazję. Możemy je zaserwować zarówno w formie
lunchu, ale także w formie późnej kolacji. Gnocchi dyniowe zawsze idealnie się sprawdzi.
Gnocchi dyniowe - z czym podawać?
Nie da się ukryć, że gnocchi dyniowe z boczkiem, a także ewentualnie z cebulką i parmezanem to danie, które jest kompletne. Dodatkowo listki szałwii sprawią, że będzie ono zachwycało aromatem. Jednak wiele osób dalej może się dalej zastanawiać: gnocchi dyniowe - z czym podawać? Okazuje się, że bardzo ciężko znaleźć dodatek, który do tego dania się dopasuje. Możemy jednak zdecydować się na przygotowanie grzanek z chleba, które dodatkowo polane będą oliwą czosnkową i posmarowane sosem pomidorowym. Będą one stanowiły doskonałe uzupełnienie miękkiego gnocchi i sprawią, że danie będzie bardziej syte. Dodatkowo, możemy polać gnocchi oliwą z dodatkiem bazylii lub innych ziół. Wówczas będzie ono jednym z najlepszych przykładów prawdziwej, włoskiej kuchni w oryginalnym wydaniu.