Rillette z kaczki to nazwa przysmaku, która może wzbudzać wiele wątpliwości. Nikt z nas, na co dzień, nie spotyka się z tym określeniem, a w wielu restauracjach również się ono nie pojawia. Warto więc zapoznać się z tym, do czego właściwie odnosi się sformułowanie rillette. Okazuje się, że jest to jedna z metod konserwowania żywności, która najczęściej jest wykorzystywana w odniesieniu do wołowiny lub mięsa z królika. Jednak kaczka również świetnie się tu sprawdzi. W pierwszej kolejności mięso jest sezonowane, a następnie gotowane przez długi czas na bardzo małym ogniu. W momencie, kiedy staje się ono miękkie, trzeba je rozdrobnić i włożyć do pojemników - najlepiej szklanych. Całość wystarczy zalać roztopionym smalcem, a następnie kilka godzin schładzać w lodówce. Rillette z kaczki powinno być traktowane raczej jako przekąska, niż danie główne. Świetnie się ono sprawdzi na imprezie, gdzie z pewnością zaskoczy każdego imprezowicza.
Rillette z kaczki jest łatwe w przygotowaniu
Po zapoznaniu się z metodą rillette wiele osób może pomyśleć, że przygotowanie mięsa z kaczki w ten sposób jest wyjątkowo trudne i skomplikowane. Okazuje się, że jest zupełnie przeciwnie. Jednocześnie trzeba przyznać, że rillette z kaczki jest daniem wymagającym cierpliwości. Mięso z kaczki trzeba uprzednio przyprawić, a następnie zalać bulionem warzywnym i białym winem, a następnie piec w niskiej temperaturze przez około 2-3 godziny. Punktem kulminacyjnym jest moment, w którym mięso samo zmięknie. W tym momencie trzeba je oddzielić od kości i ponownie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Musimy dusić mięso z kaczki dalej, by rozpadło się na włókna, a sos nieco zgęstniał. Oczywiście nie musimy mieszać mięsa, więc możemy w tym momencie zająć się innymi czynnościami, pilnując jedynie czasu. Po przełożeniu do słoików i zalaniu smalcem wystarczy chwila w lodówce, by rillette z kaczki było gotowe do podawania.
Rillette z kaczki - do czego ono pasuje?
Rillette z kaczki jest bardzo uniwersalnym przysmakiem. Jednocześnie najlepiej komponuje się ono z czosnkowymi grzankami. Właśnie dlatego jest to jedna z lepszych
przekąsek na imprezę. Wystarczy lekko podpiec bagietkę w piekarniku z czosnkową oliwą, a następnie pokroić ją na mniejsze części. Na wierzch musimy tylko wyłożyć rillette z kaczki i całość udekorować posiekanym szczypiorkiem, kolendrą lub bazylią. Opcjonalnie, można także podawać rillette z żurawiną - lekko kwaśny smak świetnie skomponuje się z delikatnym mięsem z kaczki.