Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bataty przekrój na pół i nakłuj widelcem z zewnątrz. Wlej wodę do naczynia żaroodpornego lub głębokiego talerza i gotuj słodkie ziemniaki pokrojoną stroną do dołu w kuchence mikrofalowej przez około 8-10 minut na najwyższym poziomie mocy, aż wnętrze będzie miękkie.
Obierz ząbek czosnku i pokrój w drobną kostkę. Kolendrę umyj, osusz, oderwij liście od łodyg i posiekaj. Awokado przekrój na pół, wyjmij pestkę, obierz i rozgnieć widelcem. Dopraw do smaku czosnkiem, kolendrą, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Gdy słodkie ziemniaki zmiękną, pozwól im ostygnąć, a następnie zeskrob wnętrze łyżką.
Odcedź fasolę w durszlaku i opłucz wodą. Ubij słodkie ziemniaki i fasolę tłuczkiem do ziemniaków.
Dymkę umyj i pokrój drobno. Pokrój chorizo na cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Podsmaż w niej dymkę i chorizo. Dodaj puree ze słodkich ziemniaków i pastę przyprawową, wszystko podgrzej.
Włóż tortillę na drugą patelnię, rozłóż na wierzchu jedną trzecią mieszanki ze słodkich ziemniaków i posyp jedną trzecią startego sera cheddar. Przykryj drugim podpłomykiem i powoli rozpuść ser na średnim ogniu. Po ok. 3 minutach obróć quesadillę na patelni i ponownie smaż przez 3 minuty z drugiej strony. Placek powinien być złotobrązowy, a ser stopiony. W ten sam sposób przygotuj pozostałe placki tortilli i podawaj z guacamole.