Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto na tartę przełóż do foremki. Dokładnie wyłóż całość ciastem, a następnie przy pomocy widelca zrób nakłucia w dnie tarty – aby ciasto nadmiernie nie podniosło się podczas pieczenia.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz ok. 20 min. Ciasto powinno być upieczone, ale nie zarumienione.
Cebulę pokrój w piórka. Papryki pokrój w dużą kostkę. Pomidorki przekrój na pół. Cukinie pokrój w półtalarki, a czosnek drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę i smaż, aż zmięknie. Dodaj paprykę, cukinię i czosnek i smaż ok. 3-5 min, aż warzywa lekko zwiotczeją. Na końcu dodaj pastę WINIARY z suszonymi pomidorami i octem balsamicznym i dokładnie wymieszaj.
W osobnym naczyniu rozmieszaj jajka ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Na podpieczony spód przełóż usmażone warzywa. Dodaj przekrojone na połowę pomidorki koktajlowe. Posyp startym żółtym serem, a następnie zalej masą jajeczną.
Tartę wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 30-40 min, aż masa jajeczna się zetnie.