Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do rondelka z lekko ciepłym mlekiem wkrusz drożdże, dodaj cukier oraz 2 łyżki mąki. Całość wymieszaj energicznie i odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość. Zamiast świeżych drożdży można użyć 7 g drożdży suchych - wówczas nie robimy zaczynu, tylko mieszamy wszystko razem w misce.
Do większej miski przesiej mąkę, dodaj budyń (sam proszek), sól i jajka. Ciasto wymieszaj do momentu, aż powstanie jednolita masa. Miskę pod przykryciem odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto musi porządnie wyrosnąć.
Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do ciasta, wymieszaj i odstaw na kolejne 10 minut. Możesz też dodać do jabłkowej masy mielony cynamon, uzyskasz wówczas racuchy pachnące szarlotką.
Na patelni rozgrzej ok. 0,5 cm oleju, układaj na nim po 1 czubatej łyżce ciasta na każdy racuszek. Smaż na średniej mocy palnika, na złocisto. Ciasto wykładaj na patelnię z pomocą dwóch łyżek zanurzonych w gorącym oleju, dzięki temu całość przebiegnie sprawnie, a ciasto będzie bezproblemowo odchodzić od łyżki. Racuchy smaż na średnim ogniu, na mocno rumiany kolor z dwóch stron. Ważne, aby ogień nie był zbyt duży, bo wówczas racuszki zrumienią nam się mocno z zewnątrz, a pozostaną surowe w środku.
Po usmażeniu racuchy przełóż na papierowy ręcznik, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Racuchy posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego!
Racuchy można też przygotować w wersji ekspresowej - na kefirze i proszku do pieczenia.