Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W nazwie ramen jest coś magicznego, co wywołuje szeroki uśmiech na twarzy. Sekret tkwi w aromatycznym, gorącym bulionie oraz bogactwie składników. Ta azjatycka zupa ramen to synonim różnorodności smaków oraz tekstur. Nie dziwi zatem fakt, że jak grzyby po deszczu mnożą się restauracje, w których jest serwowany. Ramen przygotujemy także w domu. Nie zniechęcajmy się, jeśli nie uda nam się zdobyć wszystkich składników rodem z kuchni azjatyckiej, dobrze sprawdzą się także zamienniki. Warto jednak wybrać się z wizytą do sklepów z produktami kuchni świata, gdzie skompletujemy bazę na zupę. Egzotyczne przyprawy znajdziemy także na lokalnych bazarach. Na blogu dziś ukłon w stronę wegetarian i przepis na ramen na bulionie bez mięsa.
Proporcje na dwie duże miski zupy. O ilości makaronu zdecydujmy według własnych upodobań.
Zobacz też przepisy na zupy z makaronem – nie tylko chińskim:
Rosół z kaczki z domowym makaronem
Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
Zupa jarzynowa z warzywnym spaghetti
Domowy ramen
Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami i makaronem
Zupa koperkowa z lanymi kluseczkami
Zupa owocowa z miodem i makaronem
Kremowa grochówka z makaronem, batatami i kindziukiem
Rozgrzewające minestrone z serowym tortellini
Mamy też dla ciebie podpowiedź jak gotować makaron, żeby był idealny do zupy oraz przepis na domowy makaron!
Włoszczyznę, cebulę i czosnek umyć, obrać, umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez około godzinę.
W połowie gotowania bulionu dodać liście laurowe, ziele angielskie, imbir, goździki, płatki chilli i grzyby shitake.
Pod koniec natomiast płaty kapusty pak choi / pekińskiej (aby krótko ją zblanszować), pastę miso oraz sos sojowy i olej sezamowy.
Całość zagotować i przecedzić.
Odłożyć kapustę, marchewkę oraz grzyby shitake.
Marchewkę pokroić w cienkie słupki, grzyby w plastry, pora w półksiężyce. Płaty nori podzielić na mniejsze kawałki.
Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu oraz jajka (na półmiękko).
W miskach ułożyć wszystkie przygotowane składniki, dodać kukurydzę oraz kiełki. Całość zalać gorącym bulionem.