Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Nie masz pomysłu na szybki, prosty obiad dla całej rodziny? Mamy przepis, który może Ci się spodobać i który może urozmaicić Twoje codzienne menu. Co więcej, z łatwością dopasujesz to danie do tego co lubisz, dodając składniki, które akurat masz pod ręką. Przygotuj razem z nami pyszne ragout z indyka w zaledwie 30 minut.
Ragout z indyka dla zabieganych
Ragout wywodzi się z kuchni francuskiej i jest to zbiorcza nazwa dla jednogarnkowej potrawy, której bazą są warzywa i (ewentualnie) mięso duszone w aromatycznym sosie. Całość może przypominać gulasz lub potrawkę. Jest to danie w stylu zero waste, bo możesz przygotować je niemal z dowolnych składników, którymi dysponujesz. Dzięki temu w kilka chwil zrobisz obiad bez marnowania – w sam raz dla całej rodziny.
Pyszne ragout z indyka z warzywami
W naszym ragout z indyka nie brakuje pysznych składników. Potrzebna będzie cebula, pomidorki, oliwki oraz kawałki indyka i kremowy sos przygotowany z sosu koperkowego WINIARY. Jednym ze składników naszego przepisu na ragu z indyka jest też fenkuł (koper włoski), który dodaje całemu daniu ciekawego, anyżowego smaku. Smacznego!
Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Umyj koper włoski i pokrój go w cienkie plastry. Pomidorki koktajlowe umyj i przekrój na pół. Filet z piersi indyka umyj, osusz i pokrój w kostkę ok. 2 x 2 cm.
Na patelni rozgrzej olej. Smaż pokrojoną w kostkę pierś z indyka ze wszystkich stron na złoty kolor. Dodaj plastry kopru włoskiego i cebulę, podsmaż przez chwilę. Zalej wodą, dodaj Sos Śmietanowo-Koperkowy WINIARY, doprowadź do wrzenia i gotuj całość przez ok. 7 minut.
Dodaj kwaśną śmietanę, pokrojone w plastry oliwki i pokrojone wcześniej pomidory. Wszystko dobrze wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez kolejne 5 minut.