Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Bakłażana umyć, pokroić w plastry i posypać solą, odstawić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek obrać.
W głębokim garnku rozgrzać oliwę i masło. Dodać cebulę, zeszklić na złoty kolor. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pomidory. Doprawić solą i pieprzem i podsmażać, aż do rozbicia kawałków pomidorów.
W między czasie pokroić w kostkę papryki i dokładnie umytą cukinię.
Do pomidorów dodać papryki i dusić pod przykryciem do zmięknięcia (około 10 minut). Następnie dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i ponownie dusić do zmięknięcia (około 5 minut).
Bakłażana odcisnąć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę, dodać do reszty warzyw. Dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez około 5 minut.
Natkę pietruszki i bazylię drobno posiekać, papryczkę chili drobno pokroić. Dodać do warzyw, dusić jeszcze przez chwilę.