Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ratatuj to francuskie leczo warzywne, przygotowywane na bazie cukinii, bakłażana, pomidorów i papryki. To proste, jednogarnkowe danie zaskakuje wyjątkowym smakiem i aromatem. Zanim jednak przepis na tę potrawę przyjął współczesną formę, długo ewoluował. Według krążących we Francji legend ratatuj było daniem podawanym w domach ubogich rolników. Wykorzystywali oni zebrane ze swoich pól płody ziemi i przetwarzali jej w ciepły sycący, warzywny posiłek. Receptura była bardzo prosta i oprócz tego, że zawierała rozmaite warzywa, w niczym nie przypominała współczesnego dania. Szybko się to jednak zmieniło. W okresie międzywojennym po przepis sięgnęli wybitni francuscy kucharze, którzy z prostego dania stworzyli doskonałą w smaku potrawę. W tej formie jest podawana do dziś.
Choć dania przypominające smakiem ratatuj przygotowuje się w wielu rejonach basenu Morza Śródziemnego, francuska wersja smakuje najlepiej. Co więcej, wśród licznych dań z bakłażana i cukinii znajduje się zdecydowanie na czele stawki. Przygotujesz je z soczystych, pełnych aromatu warzyw i doprawisz Bulionem warzywnym WINIARY. Ta przepyszna, niezwykle aromatyczna potrawa rodem znad Sekwany jest niezwykle popularna we Francji, ale jej wyjątkowym smakiem rozkoszują się mieszkańcy przeróżnych zakątków świata, a szczególnie miłośnicy bezmięsnej diety. Przygotowanie potrawy nie zajmuje zbyt dużo czasu, a przepis nie jest zbyt skomplikowany. Z jej przyrządzeniem nie będzie więc większego kłopotu. Świeże warzywa i aromatyczne przyprawy to sekret jej smaku, a Bulion warzywny WINIARY pomoże wydobyć ze składników dania to, co w nich najlepsze.
Aby warzywne leczo smakowało perfekcyjnie, konieczne są dobrej jakości, świeże warzywa. Cukinia, papryka czerwona i żółta oraz bakłażan to główne składniki dania. Należy je pokroić w dużą kostkę. Potrzebna będzie także cebula i czosnek, które drobno posiekane krótko przesmaża się w ganku na odrobinie oliwy. Kiedy w wyniku smażenia, warzywa stają się szkliste, dodajemy pozostałe składniki, dokładnie wszystko mieszamy i smażymy przez około 5 minut. Po upływie tego czasu dodajemy bulion warzywny, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Uzupełniamy szklanką wody i całość dusimy przez kolejne 20 minut. Kiedy warzywa są już miękkie, potrawę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki. Rewelacyjnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem, ale z powodzeniem można ją serwować z ugotowanym ryżem. Ratatuj – leczo warzywne z pewnością posmakuje wielbicielom jarskich potraw bezmięsnych.
Cukinię, bakłażan i paprykę pokrój w dużą kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj.
W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj cukinię, bakłażan i paprykę i dokładnie całość wymieszaj. Smaż razem ok. 5 min.
Po tym czasie dodaj bulion ze słoika oraz koncentrat pomidorowy. Uzupełnij szklanką wody oraz pozostałymi przyprawami. Duś całość razem ok. 20 minut.
Przed podaniem dopraw solą i pieprzem oraz posyp natką pietruszki. Podawaj z pieczywem.