Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Risotto z cukinią łączy w sobie prostotę przygotowania, niewielką ilość składników i maksimum smaku. To pyszne danie, które ma swoich fanów na całym świecie. Znajdziesz je w wielu włoskich restauracjach, ale z powodzeniem możesz je też przygotować we własnym domu. Jeśli chcesz zrobić risotto przepis już na Ciebie czeka.
Risotto z cukinią - smak włoskiej kuchni
Risotto to prawdziwa uczta dla podniebienia, którą docenią miłośnicy włoskiej kuchni i wszyscy, którzy lubią dobre jedzenie. Przygotowanie risotto z cukinią może wydawać się wymagające, ale nie jest trudne, jeśli masz odpowiedni przepis, składniki i nieco wolnego czasu.
Bazą tego dania jest wolno gotowany w wywarze warzywnym ryż Arborio i delikatna w smaku cukinia. Ryż gotuj tak długo, aż wchłonie większość płynu, ale nie będzie zbyt miękki. Kremowy sos zrobisz z jogurtu naturalnego (jeśli chcesz, możesz zamienić go na śmietankę), podsmażonej cebulki i natki pietruszki. Gotowe risotto powinno być kremowe i aromatyczne. Dla podkręcenia smaku, tuż przed podaniem możesz posypać całość tartym parmezanem lub innym ulubionym serem. Smacznego!
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, podsmaż posiekaną cebulę i startą cukinię. Dodaj jogurt i pietruszkę. Dobrze wymieszaj.
Bulion warzywny WINIARY rozpuść we wrzącej wodzie.
Na drugiej patelni rozpuść resztę masła i podsmaż ryż. Stopniowo wlewaj gorący bulion, cały czas mieszając, aż ryż będzie ugotowany al dente.
Zdejmij z ognia, dodaj podsmażoną cukinię, dobrze wymieszaj. Danie podawaj posypane tartym parmezanem.